Kurdi počeli evakuaciju iz izbegličkog kampa u Siriji

Izvor: RTS, 11.Okt.2019, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurdi počeli evakuaciju iz izbegličkog kampa u Siriji

Predstavnici sirijskih Kurda saopštili su da su počeli da evakuišu ljude iz kampa za raseljene nedaleko od granice sa Turskom zbog invazije Ankare na severoistoku Sirije.
Predstavnici Kurda su saopštili da su turske granate pale nedaleko od šatorskog Mabruka kampa, zbog čega je naložena evakuacija, prenosi AP.
Ljudi iz kampa biće prebačeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u drugi kamp na jugu zemlje.
Kamp se nalazi 12 kilometara od granice sa Turskom i za sada nije poznato da li ima povređenih.
Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, rekla je da su u toku intenzivni sukobi između sirisjkih kurda i grupa koje predvodi Turska na periferiji grada Ras el Ajna.
U kampu Mabruka živi oko 7.000 raseljenih osoba, od kojih su mnogi pobegli pred pripadnicima takozvane Islamske države.
Erdogan: Vratićemo izbeglice u granični koridor 
Predsednik Turske Redžep Taijip Erdogan rekao je, suočen sa međunarodnom kritikom zbog vojne intervencije na severu Sirije, da će vratiti što je moguće više izbeglica u granični koridor koji će napraviti, javio je AP.
"Obnovićemo područje za milion ljudi, za one koji žele da se vrate u svoju zemlju, a nemaju dom u koji bi mogli da se vrate", rekao je Erdogan članovima svoje vladajuće stranke Partije pravde i razvoja (AKP) nakon čega je dobio veliki aplauz.
Turska je u sredu poslala svoju vojsku na sever Sirije nakon što je saopštila svoj plan o stvaranju "tampon zone" koja bi potisnula kurdske ekstremiste i potencijalno dopustila povratak u Siriju nekim od 3,6 miliona sirijskih izbeglica. 
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kurdi evakuišu izbeglice iz kampa

Izvor: Blic, 11.Okt.2019

Predstavnici sirijskih Kurda saopštili su danas da su počeli da evakuišu ljude iz kampa za raseljene nedaleko od granice sa Turskom, a zbog invazije Ankare na severoistoku Sirije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.