Kina pruža ruke ka Siriji Spremni smo da pomognemo ponovnoj izgradnji države

Izvor: Blic, 24.Nov.2017, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina pruža ruke ka Siriji "Spremni smo da pomognemo ponovnoj izgradnji države"

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je izjavio da će Kina pomoći ponovnoj izgradnji Sirije i da se nada da će Sirija pokazati fleksibilnost u mirovnim pregovorima, preneli su kineski mediji.

On je na sastanku sa višim pomoćnikom sirijskog predsednika Bašara el Asada tokom posete Kini Boutainom Šabanom rekao da se povećala angažovanost Pekinga vezano za budućnost političkog rešenja u Siriji i da veruje da Kina može da doprinese pregovorima o zvaničnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mirovnom procesu u Ženevi.

- Kina se nada da sirijska strana može da iskoristi priliku, pokaže fleksibilnost i unapredi dijalog i pregovore, kako bi se postigli konkretni rezultati - izjavio je Vang.

On je dodao da bi međunarodna zajednica trebalo da naglasi važnost ponovne izgradnje Sirije i da je aktivno podrži i da će Kina da pojača napore ka postizanju tog cilja.

Šaban je pozdravio odluku Kine da igra veću ulogu u procesu pronalaženja političkog rešenja u Siriji.

Kina se oslanja na uvoz nafte iz područja Bliskog istoka, dok regionalnu dplomatiju uglavnom prepušta drugim stalnim članovima Saveta bezbednosti UN, pre svih SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Rusiji.

Međutim, u poslednje vreme Kina pokušava da se više umeša, slanjem izaslanika, u nameri da pomogne pronalasku diplomatskog rešenja za nasilje, kao i pozivanjem izaslanika i sirijskih vlasti i sirijske opozicije.

Kina se, takođe, nada da bi se mirom na Bliskom istoku završila i umešanost Ujgura sa zapada zemlje u aktivnosti militantnih grupa u Siriji i Iraku.

Lideri Rusije, Turske i Irana saglasili su se u sredu, 22. novembra, oko podrške političkom procesu u Siriji, kao i oko sponzorisanja pregovora u ruskom gradu Sočiju, kako bi pokušali da okončaju oružane sukobe u Siriji.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.