Karla del Ponte: UN nemaju volju da istraže zločine u Siriji

Izvor: VOA, 07.Avg.2017, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karla del Ponte: UN nemaju volju da istraže zločine u Siriji

Bivša glavna tužiteljka za zločine u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi kaže: Zločini koji su počinjeni u Siriji su još gori – a Savet bezbednosti uopšte ne podržava istragu. Zato je Karla del Ponte javno objavila – da odlazi. Del Ponteova je rekla švajcarskom listu „Blik“ da ne želi da vodi nikakvu „alibi-istragu”. Na javnoj diskusiji u okviru filmskog festivala u Lokarnu, objavila je da daje otkaz na položaj istražiteljke Ujedinjenih nacija za zločine počinjene u Siriji i to zato što je shvatila da u UN gotovo uopšte nema volje da se bilo šta oko toga uradi. Istražna komisija UN-a osnovana je još u avgustu 2011, samo nekoliko meseci nakon  početaka demonstracija protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada, koje su kasnije prerasle u građanski rat u kojem je do sada, prema procenama, ubijeno više od 400,000 ljudi. UN je registrovao oko 5.2 miliona izbeglica, kao i dodatnih više od šest miliona interno raseljenih osoba unutar Sirije. Del Ponteova se pridružila komisiji u septembru 2012. Sve do današnjeg dana članovi te istražne komisije od vlade u Damasku nisu dobili dozvolu da uđu u zemlju, iako redovno moraju da izveštavaju o zločinima i kršenjima ljudskih prava u toj zemlji. Komisija periodično izdaje izveštaje o akcijama zaraćenih strana, koje predstavljaju ratne zločine ili zločine protiv čovečnosti. Komisija u izveštajima ističe da su sirijski civili glavne žrtve konflikta u Siriji. Kina i Rusija su putem veta blokirale preporuke komisije kao i  usvajanje rezolucija Saveta bezbednosti da slučajevi budu predati bilo Međunarodnom krivičnom sudu ili specijalnom trubinalu za ratne zločine počinjene u Siriji. 

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

UN: Nastaviti istragu o Siriji uprkos ostavci Del Ponteove

Izvor: RTS, 07.Avg.2017

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres izjavio je da istražna komisija UN o ratnim zločinima u Siriji treba da nastavi rad, uprkos ostavci tužiteljke Karle del Ponte. . Del Ponteova je juče, nezadovoljna...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.