Karla del Ponte: Erdogana optužiti za ratne zločine

Izvor: B92, 26.Okt.2019, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karla del Ponte: Erdogana optužiti za ratne zločine

Turskog predsednika bi trebalo istražiti zbog ratnih zločina i vojne ofanzive u Siriji, rekla je bivša tužiteljka Karla del Ponte u intervjuu za švajcarski list

Del Ponteova, bivša članica istražne komisije UN o Siriji, istakla je za švajcarski list "Švajc am Vohenende" da je intervencija Turske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prekršila međunarodno pravo i da je ponovo oživela sirijski konflikt.

"Neverovatno je da Erdogan može da upadne na sirijsku teritoriju kako bi uništio Kurde", rekla je bivša glavna tužiteljka Međunarodnog tribunala u Hagu koja je procesuirala ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji.

"Treba pokrenuti istragu protiv njega i trebalo bi ga optužiti za ratni zločin. Ne treba mu dozvoliti da se izvuče", rekla je del Ponteova u intervjuu za švajcarski list, prenosi Rojters.

Ankara je prošle sedmice zaustavila svoju vojnu ofanzivu pod posredstvom SAD-a.

Erdogan je razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, nakon čega su sirijski graničari i ruska vojna policija započeli raščišćavanje kurdske milicije u krugu od 30 km od sirijsko-turske granice.

Del Ponteova je rekla da se evropske nacije nerado suočavaju sa Turskom zbog njenih akcija naročito nakon Erdoganove pretnje da će "otvoriti kapije" izbeglicama ka Evropi.

"Erdogan ima izbeglice kao pregovarački potencijal", rekla je ona.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Karla del Ponte traži da se Erdogan optuži za ratne zločine

Izvor: RTS, 26.Okt.2019

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte smatra da bi protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana trebalo pokrenuti istragu i optužiti ga za ratne zločine zbog ofanzive njegove zemlje u Siriji. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.