Junački je branio Siriju do SMRTI: Ko je bio LAV DEIR EZ ZORA, general HEROJ Isam Zahredin? (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Okt.2017, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junački je branio Siriju do SMRTI: Ko je bio LAV DEIR EZ ZORA, general HEROJ Isam Zahredin? (FOTO)

Džihadisti bi bežali kada bi ga ugledali

Isam Zahredin (1961-2017), poznatiji i kao Isam Zaher Eldin ili Isam Zaher al-Din, bio je general-major sirijske Republikanske garde, koja je odigrala glavnu ulogu u građanskom ratu u Siriji, pošto je predvodio snage sirijske vojske na nekoliko frontova. Ostao je upamćen i kao "Lav Deir ez Zora".

R.I.P Legend, Issam Zahreddine. Hero to his whole nation and always made them proud .

Kings never die pic.twitter.com/xON1b7ua9u
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
— Ali A | علي (@NotoriousAloush) October 18, 2017

Njegova najistaknutija uloga bila je vođstvo oružanih sirijskih snaga tokom trogodišnje opsade Deir ez Zora. Sirijska novinska agencija Al-Masdar Njuz kao i ruski Sputnjik, izvestile su 18. oktobra 2017. da je Zahredin stradao u eksploziji mine tokom operacija protiv Islamske države na ostrvu Saker u Deir ez-Zoru.

Zahredin je rođen u malom selu Tarbe u provinciji As-Suvaida 1961. godine kao član verske zajednice Druza. Bio je oficir u padobranskim desantnim snagama 1982. Pre toga je služio Narodnoj miliciji stranke Baath kao regrut od 1980. do 1982. godine. Već 1987. godine primljen je u Republikansku gardu kao oficir na čelu mehanizovane oklopne jedinice.

Syrian Army general, Druze warrior, ISIS slayer & defender of Deir Ezzor. Lived as a hero & died a legend.

RIP General Issam Zahreddine. pic.twitter.com/jOitrffJBP

— Serge (@Zinvor) October 18, 2017

Zahredin je zapovedao 104. brigadom Republikanske garde u Doumi i Harastami zajedno sa brigadnim generalom Manafom Tlasom pre nego što je ovaj drugi dezertirao. Ovu brigadu je predvodio Bašar Al Asad pre nego što je postao predsednik, a predvodio je takođe i Basil Al Asad do njegove smrti 1994. godine.

General #IssamZahreddine arrives in Sweida pic.twitter.com/DLIPGRYYPU

— Leith Abou Fadel (@leithfadel) October 18, 2017

Na poziciji komandanta 104. brigade, Zahredin je naredio premlaćivanje uhapšenih terorista u Doumi tokom ustanka u prvoj fazi Sirijskog građanskog rata. Zbog ove akcije, postao je poznat kao "Druska zver" u očima sirijske opozicije.

Thank you, we will never forget.. General Issam Zahreddine - May your soul rest in peace.

Eternal glory hero

(1961 - 2017) pic.twitter.com/g7Kj8bXTb6

— Sarina (@_sarinas) October 18, 2017

Kako je eskalirao građanski rat u Siriji, Zahredin je postao jedan od najistaknutijih i visokih članova zajednice Druza u Siriji koja se bori na strani vladinih snaga. Kao rezultat toga, on je široko kritikovao pro-opozicione Druze.

#IssamZahreddine's mother when she welcomed her son after the liberation of Deir Ezzor... pic.twitter.com/pt6beGf0P1

— /sg/ SOURIA GENERAL (@SyriaGeneral) October 18, 2017

Lider libanskih Druza Valid Džumblat ga je optužio kako se bori "protiv svog naroda", a Zahredin je potom navodno, prema izjavama opozicionih izvora bio označen od grupe verskih lidera Druza u As-Suvaidi u februaru 2013. godine kao osoba koja zaslužuje smrt.

Syrian General Issam Zahreddine killed in Deir Ezzor. A hero is gone. We will not forget you. Rest in peace. pic.twitter.com/akOdNRNiEV

— syrianfaust (@SyrianFaust) October 18, 2017

Međutim, među pripadnicima Druza u Siriji koji su u najvećem broju ostali lojalni vladi Asada, on je smatran "herojem" i imao je mnogo sledbenika i saboraca.

Negde nakon 2013. godine, bio je unapređen od brigadnog generala u čin general-majora.

In front of the Mediterranean, people of #Tartous lit candles and prayed for the soul of the eternal martyr of #Syria #IssamZahreddine  pic.twitter.com/iBq93SNsGB

— Hanan Shamoun (@HananShamounNL) October 19, 2017

Nakon početka ofanzive na Alepo (oktobar 2013.), Zahredin je prvobitno predvodio napad na Anadan. Međutim, od njega je zatražena pomoć u Deir ez-Zoru zbog smrti generala Jameha. Dok je bio tamo, postao je poznat po tome što je često boravio na liniji fronta i sarađivao sa običnim vojnicima.

One of the worst news yet of the Syrian war, Major General Issam Zahreddine has been killed by an IED in Deir Ezzor.  pic.twitter.com/p9p5xRY7yk

— Bassem (@BBassem7) October 18, 2017

Dana 27. novembra 2013. godine, dok je komandovao svojim snagama u okrugu Al-Rašdija, Zahredin je ranjen u nogu. Zahredin i njegov sin Jarob su otputovali u as-Suvaidu septembra 2015. godine kako bi prisustvovali pogrebu lidera Druza, šeika Vahid al-Balousa, koji je bio istaknuti antiratni aktivista.

The heroic commander of #AinTarma was waiting to see #IssamZahreddine again in the Paradise.

Martyrs of #Syria we will never forget you 🇸🇾 pic.twitter.com/n0wWaNmkY8

— Hanan Shamoun (@HananShamounNL) October 19, 2017

Dana 5. septembra 2017. Zahredinu je čestitao predsednik Bašar Al Asad zbog njegove snažne uloge u odbrani Deir ez-Zora tokom 3,5-godišnje opsade od strane IS-a.

"We do not accept condolences. Only Congratulations." Yarob #Zahreddine, son of the great martyr Issam Zahreddine#FromSyria pic.twitter.com/wd0xj0cFmG

— Ahmad Al-Issa (@ahmadalissa) October 18, 2017

Ostao je upamćen po izjavi koja je negativno okarakterisana od strane terorista i opozicije da "sirijske izbeglice nikad ne treba da se vrate u Siriju" i da "ako im država oprosti, on to nikada neće". U kasnijoj audio poruci, međutim, Zahredin pojašnjava da je mislio samo na one koji su uzeli oružje protiv sirijske vojske, da njima po logici nije mesto u Siriji.

Najstariji sin Isama, Jarob, takođe se bori sa 104. brigadom u Deir ez-Zoru.

The death of Issam Zahreddine will be a great loss to Syria

No doubt about that

But his courage & determination will be remembered for years pic.twitter.com/RlsQfwFuYt

— Rajesh Chaudhary (@rca1767) October 18, 2017

Na veliku žalost mnogih iskrenih sirijskih patriota, a i poštovalaca Bašara al Asada i njegovog najvernijeg generala Isama Zahredina, 18. oktobra 2017. godine, desila se stravična smrt generala Isama, kada je ubijen dok se njegovo vozilo kretalo prema ostrvu Saker kod Deira ez Zora dok je vodio operaciju protiv Islamske države. Poginuo je od posledica eksplozije mine na koju je naletelo njegovo vozilo.

#Syria #Damascus The Arrival of #SRG Issam Zahreddine Casket to Damascus Airport today. R.I.P. pic.twitter.com/yQ4gR5VZBT

— Ivan Sidorenko (@IvanSidorenko1) October 18, 2017

U trenucima kada sirijska vojska pobedonosno ide ka poslednjim uporištima Islamske države, bolno je odjeknula vest među mnogim Sirijcima da je poginuo general Isam Zahredin.

Terrible news: Major General Issam Zahreddine has been martyred

R.I.P pic.twitter.com/lLlwcNEcvg

— Hamza sulyman  (@hamza_780) October 18, 2017

Mina, odnosno improvizirana eksplozivna naprava bila je kobna za jednog od vodećih i omiljenih zapovednika u celom Sirijskom građanskom ratu.

Sus camaradas trasladan el cuerpo del General Zahreddine a su llegada a #Damasco, donde se celebrará su funeral.pic.twitter.com/xzuweb0MIF

— Esperanza (@pechosboys) October 18, 2017

Njegova ratnička, gruba figura sa karakterističnom sedom bradom i brkovima ostaće sigurno legenda, i to ne samo u Siriji, već i čitavom svetu, jer je svojim vojničkim umećem i harizmom spasio Deir ez-Zor od krvnika Islamske države.

Yaroub #IssamZahreddine , fighting side by side with his father: " We dont accept condolences, only congratulations ".

Real Syrian hero  pic.twitter.com/2WxV5byxcA

— Hanan Shamoun (@HananShamounNL) October 19, 2017

Mnogi su strahovali za preranu smrt generala još kada je grad bio pod stalnim napadima terorista, stotinama kilometara daleko od prvih linija, a moguće je da bi pad morala urušio otpor branitelja i ugrozio živote stotinu hiljada civila.

El héroe rodeado de sus compañeros y camaradas. Que la tierra le sea leve, General. pic.twitter.com/j0ORGvWqtZ

— Esperanza (@pechosboys) October 18, 2017

Uz manje pauze, gotovo je sve vreme proveo u opkoljenom gradu, prvo od strane Al Nusre i FSA, a potom od Islamske države.

El héroe rodeado de sus compañeros y camaradas. Que la tierra le sea leve, General. pic.twitter.com/j0ORGvWqtZ

— Esperanza (@pechosboys) October 18, 2017

On je jedan od retkih komandanata sirijske vojske koji je stekao kultni status kao vođa. Dok je komandant sirijskih "Tigrova" Suheil Hasan uvek bio manekenski nastrojen, iako isto tako vojno zaslužan na drugim frontovima, Zahredin je bio prava slika Rambo borca, specifične kose i brade kao i prašnjave uniforme.

Doduše, takvog ga većina i zna za vreme njegovog boravka u Deir ez-Zoru, što mu se ne može zameriti, jer život u opkoljenom gradu svakako nije pružao prilike za previše brige o izgledu.

#Syria "Who's afraid of climbing mountains lives forever between the pits.

Words From Brigadier Issam Zahreddine via the Titra today morning pic.twitter.com/4LWbNlNJWP

— Ivan Sidorenko (@IvanSidorenko1) October 18, 2017

Hasan vodi svoje borce takođe harizmom, ali ipak dalje od prvih linija komandujući motorolom, dok je Isam Zahredin bio poznat tako što je išao u borbe sa svojim saborcima u rovovima.

A march of candles in Jaramana as a tribute to the spirit of the eternal Syrian martyr #IssamZahreddine

Lion of #DeirEzzor @BLIKOPENER333 pic.twitter.com/iGyHln9KOw

— Hanan Shamoun (@HananShamounNL) October 19, 2017

Ranjavan je bio više puta, gotovo na rubu smrti. Dok je "Tigar" pevao pesme, Zahredin, često u tamnim sunčanim naočarama je dizao tegove. Bradonja je voleo da se slika, dok je "Tigar" ipak više voleo da ostane van medijske pažnje.

March of candles to pay tribute to martyr Major General Issam Zahhreddine in Damascus #issamzahreddine#Pure_Resistance ✌ pic.twitter.com/OAfSI9W2qP

— Sayyid (@SayyedTarab) October 19, 2017

Pogibija generala Isama Zahredina biće veliki udarac za sirijsku vojsku, ali i podstrek njegovim saborcima da se oduže harizmatičnom komandantu u daljim ofanzivama protiv terorista Islamske države. Zahvalnost građana Deir ez-Zora koje je spasio, sigurno je nemerljiva.

“Holy soldier of God, accept blessings and prayers of your Orthodox brothers & sisters.

Eternity for your soul”, Pénélope.#IssamZahreddine pic.twitter.com/2XlSlMrzIg

— Hanan Shamoun (@HananShamounNL) October 19, 2017

Treba reći i to da je cela Sirija prekjuče i juče bila u suzama zbog njegove pogibije i duboko ožalošćena, jer je kult harizmatičnog Isama Zahredina toliko snažan da je on gotovo u rangu odmah nakon samog predsednika Sirije Bašara al Asada.

Ko su Druzi čijoj zajednici je pripadao general Isam Zahredin?

Druzi su ezoterička, monoteistička religijska zajednica sa oko milion ljudi, koja se nalazi prevashodno na prostoju Sirije, Libana, Izraela i Jordana. Religija Druza je jedan oblik islama, ali sa specifičnim elementima gnostičkih i neoplatonskih filozofija. Oni koriste arapski jezik i imaju slične obrasce društvenog ponašanja kao i Arapi u regionu. Većina muslimana ih ne smatra pripadnicima islama, iako oni sebe vide kao muslimane. Najveći broj Druza sebe smatra Arapima (uz izuzetak Druza u Izraelu).

Druzi nazivaju sebe "Ahl el Tavhid" ili "el muvahhidun", narod monoteizma. Nazvani su po Muhamedu ad Daraziju, koji je 1017. osnovao religiju i koji je šestog fatimidskog halifa u Egiptu, el Hakima (996—1021), proglasio inkarnacijom božanstva. Iako Druzi svoju nauku čuvaju u strogoj tajnosti, njena suština poznata je samo sloju odabranih (uqqual), zna se da ta monoteistička religija predstavlja kombinaciju islamskih, jevrejskih, hrišćanskih, neoplatonističkih i iranskih elemenata.

Druzi veruju u preseljenje duša (metempsihoza) i Poslednji sud. Žive u konzervativnom, feudalno-patrijarhalnom društvenom uređenju, pod vođstvom uglednih plemićkih porodica. Zabranjena je poligamija, uživanje alkohola i pušenje. Poznati su po patrijarhalnom moralu i ratobornosti.

From Galilee, the village of Rameh .. Galilee mourns the martyr of the Homeland. Lion of #DeirEzzor #IssamZahreddine #Palestine #Syria pic.twitter.com/BlPFYbARGA

— Hanan Shamoun (@HananShamounNL) October 19, 2017

O Isamu će tek biti ispričane brojne priče i pokolenja Sirijaca će učiti o njegovoj hrabrosti i njegov lik nikada neće umreti.

Počivao u većnom miru generale!

Vesti iz Deir ez Zora pogledajte OVDE.

Vesti iz Sirije, Iraka i Jemena pogledajte OVDE.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.