Izvori iz SAD: Rusija poslala dva broda i avion u Siriju

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Sep.2015, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvori iz SAD: Rusija poslala dva broda i avion u Siriju

Rusija je za proteklih dan-dva u Siriju poslala dva mornarička broda i jedan transportni avion i tamo rasporedila manji broj vojnika, tvrde dva anonimna američka zvaničnika u izjavi Rojtersu.

Po njima, "svrha vojnih pokreta Rusije u Siriji nije jasna, a nije nemoguće da Moskva postavlja teren za vazdušne borbe u sirijskom konfliktu da bi ojačala sirijskog predsedika Bašara el-Asada".

Jedan od američkih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zvaničnika je rekao da "početne indicije sugerišu" da je fokus na pripremi jednog aerodroma u blizini luke Latakije, Asadovog uporišta.

Ti zvaničnici procenjuju da je desetine mornaričkih pešadinaca nedavno stiglo na taj aerodrom, možda zbog pomoći u osiguravanju bezbednosti.

Rojters je ranije javio da na taj sirijski aerodrom prethodno transportovane montažne kućice za stotine ljudi, a dva američka zvaničnika rekla su da je stiglo još takvih ruskih montažnih objekata.

Po njihovim rečima, dva broda za transport tenkova stigla su pre dan ili dva u luku Tartus, južno od Latakije, a avion na aerodrom kod tog lučkog grada.

Zvaničnici nisu rekli šta je u brodovima utovareno, navodi britanska agencija.

Rojters dodaje da su SAD i Rusija "dugo u zavadi oko Sirije", da Rusija podržava Asada a SAD zagovaraju "političku tranziciju za okončanje njegove vladavine", i da je Pentagon u utorak saopštio da ruska podrška Asadu nosi rizik "dalje eskalacije konflikta".

Ranije danas rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da Rusija isporučuje vojnu tehniku Siriji u punoj saglasnosti sa međunarodnim pravom i da može u slučaju potrebe da razmotri i dodatnu pomoć Damasku u borbi protiv terorizma.

Predstavnica Ministarstva Marija Zaharova je rekla i da su u Siriji prisutni ruski vojni specijalisti koji pomažu obučavanje sa isporučenom tehnikom.

Agencija Interfaks prenela je izjavu zamenika predsednika Komiteta za odbranu i bezbednost u Savetu federacije (gornjem domu parlamenta) Rusije, Nikolaja Fedorjaka, da jedinice ruskih Oružanih snaga ne učestvuju u sirijskom konfliktu, jer je to nemoguće bez odgovarajućeg odobrenja Saveta, koje nije usvajano.

"Upotreba Oružanih snaga Rusije u inostranstvu moguća je tek posle odluke gornjeg doma parlamenta na predlog šefa države. Takvu odluku nismo doneli", kazao je on i dodao da se predsednik Rusije nije obraćao Savetu federacije sa zahtevom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.