Izvor: JUGpress.com, 24.Apr.2018, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložbom Ibrahima Male obeležana 140. godišnjica Crvenog krsta u Nišu

NIŠ

Otvaranjem izložbe fotografija “Crveni krst i migracije” u sali niškog Univerziteta obeležena je 140. godišnjica postojanja ove međunarohumanitarne organizacije.

Autor izložbe je poznati sirijsko-italijanski fotograf Ibrahim Mala,  koji je sam član Crvenog  krsta  a koji ima veliko humanitarno iskustvo.  Izložba fotografija prikazuju stradanje sirijskog naroda, njegove seobe i migracije tokom 2014. i 2015. godine, i angažovanje Crvenog krsta i Crvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << polumeseca na tom području, kao I na putu sirijskih izbeglica kroz Balkan – od Grčke do Italije.

Otvarajući izložbu Mala je kazao da mu je drago da ljudima u Srbiji može iz ugla Crvenog krsta da prenese poruku o Siriji i tragediji koju preživljava ta zemlja. On je kroz objektiv foto aparata  dokumentovao početak sukoba u Siriji i beležio krizne situacije, patnje I humanost

Kako je Ibrahim Mala rekao na otvaranju  fotografije su nastale uglavnom u Siriji, ali ima i onih koje su nastale u zemljama duž balkanske migrantske rute, I na njima se vide kroz kakva iskušenja prolaze izbeglice na putu od ratom zahvaćene zemlje do odredišta. Patnja, bol, nesreća I razrušene zgrade I ljudski životi nalaze se na ovim fotografimama  tema su pretežnog broja  fotografija.

Sirija plače. Na slikama su izbeglice koje iz Sirije I okolnih zemalja idu u Evropu. Ovde možete videti slike izbeglica koje idu kroz Grčku, Srbiju, Hrvatsku. Na slikama su svi aspekti Sirije koja plače” kaže Mala.

Ima I onih koje su  fotografisane u Srbiji  na kojima je predstavljan ,nada, humanost, ruka spasa koju pružaju humanitarci gde god je to potrebno.

Ibrahim Mala je u Nišu organizovao školu fotografije za vreme krizne situacije za članove Crvenog krsta.

“ Otpočeli smo novi projekat u Srbiji u saradnji sa niškim Crvenim krstom. Napravili smo školu fotografije kako bi naučili volontere da u kriznim momentima na terenu mogu da naprave dobru fotografiju a da pritom budu bezbedni. Ovo je prva škola ovakvog tipa u svetu. Mislim da je ovo vrlo važno”, rekao je Mala I kazao da ovakve časove drži gde god boravi u svetu, ali je niška škola jedinstvena.

Ibrahim Mala je delegat Međunarodne Federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i dobitnik sedam medjunarodnih nagrada za fotografiju. Radio je sa Sirijskim Crvenim polumesecom na početku konflikta u Siriji i njegove fotografije su bile prve koje su dokumentovale humanitarne aktivnosti Sirijskog Crvenog polumeseca u vreme sukoba. Pored Sirije radio je I u Iranu, Jemenu, Libanu, Jordanu, Turskoj, Libiji, Tunisu.

Predsednica Upravnog odbora Crvenog krsta Radica Nikolić na otvaranju izložve kazala je da izložba fotografija čiji je autor Ibrahim Mala pokazuje seobe i migracije, odnosno ljudske strahote koje u ljudima izazivaju želju želju I potrebu da pomognete nesrećnima. Crveni krst  uvek tu da pomogne- i tokom ratova,poplava, uvek kada je nekome potrebna pomoć”.

Crveni krst u Nišu osnovan je osam dana nakon oslobođenja Niša od Turaka 1878. godine.

Dr Nikolić je podsetila da je 2018. godina  jubilarna, slavi se 140 godina postojanja Crvenog krsta u Nišu  I uokviru obeleavanja jubileja organizuju se mnoge manifestacije. Između ostalog ova humanitarna organizacija organizovala istorijski čas i stalnu postavku fotografija o Crvenom krstu u logoru „12. februar“. Ona je najavila da će 10. maja bito organizovana promocija monografije o Crvenom krstu u Nišu.

Otvaranju izložbe prisustvovalo je rukovodstvo Grada kao I predstavnici ove humanitarne organizacije iz Sirije, Gane, Italije I Tunisa kao I volonteri organizacije iz Kraljeva I Paraćina.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.