Istraga Švajcarske o Asadovom stricu u zastoju

Izvor: B92, 26.Sep.2017, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Istraga Švajcarske o Asadovom stricu u zastoju"

Bern -- Švajcarska vrši istragu o Rifatu al-Asadu, stricu sirijskog predsednika Bašara al-Asada, zbog ratnih zločina koje je navodno počinio 1980-ih.

To su saopštili tužioci u vreme kada organizacije za zaštitu ljudskih prava zahtevaju napredak u slučaju starom četiri godine.

Švajcarska je otvorila istragu o navodnim ratnim zločinima Rifata al-Asada, starijeg brata pokojnog sirijskog lidera Hafiza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << al-Asada, pre skoro četiri godine, ali je ona zaustavljena uprkos "ubedljivim dokazima", tvrde grupa za zaštitu ljudskih prava i advokati.

Organizacija Trajl Internešnal (TRIAL International), čije je sedište u Ženevi, podseća da je podnela žalbu protiv Rifata al-Asada zbog navodnih zločina u Tadmoru 1980. i Hami 1982. godine, kojoj su se pridružili švajcarski advokati šest sirijskih žrtava koje traže pravdu.

Nakon podnošenja žalbe, istraga je počela 2013. godine, dodaje je ta organizacija.

Advokati žrtava, predvođeni Damijenom Červazom, navode u saopštenju da izgleda da je krivična istraga "zaustavljena", prenosi Rojters.

AFP, međutim, navodi da švajcarske vlasti istražuju navodne zločine koje je počinio Rifat al-Asad kada je bio na čelu vojne jedinice za koju se sumnja da je ubila hiljade civila.

U saopštenju kancelarije švajcarskog državnog tužioca navodi se da je nakon krivične prijave otvoren slučaj o ratnim zločinima protiv Asadovog strica u decembru 2013. u vezi sa navodnim zločinima počinjenim 1980-ih u Siriji.

Rifat al Asad prisiljen je na izgnanstvo 1984. nakon što je propao njegov pokušaj da zbaci s vlasti svog brata, podseća AFP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.