ISTORIJSKI ZNAČAJ: Pomirili se Tramp i Erdogan, Turci povlače VAŽAN POTEZ na severu Sirije

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2019, 07:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISTORIJSKI ZNAČAJ: "Pomirili" se Tramp i Erdogan, Turci povlače VAŽAN POTEZ na severu Sirije

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će njegove trupe uspostaviti bezbednosnu zonu širine 30 kilometara na severu Sirije i dodao da će Turska tražiti logističku i finansijsku pomoć od SAD i drugih saveznika za to.

Erdogan je rekao poslanicima svoje stranke u parlamentu da će formiranje zone bezbednosti imati za cilj da drži >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << teroriste izvan te teritorije, da zaštiti civile i zaustavi priliv izbeglica.

Predsednik Turske razgovarao je o tome sa predsednikom SAD Donaldom Trampom kasno sinoć telefonom.

Tramp je tom prilikom preneo da želi da sarađuje sa Turskom kako bi rešili bezbednosne probleme koje ona ima na severoistoku Sirije, ali i naglasio da Turska ne bi trebalo da "zlostavlja" Kurde ili druge nacionalne grupacije koje su bile saveznice SAD u borbi protiv Islamske države.

Erdogan je poručio da će Turska podržati SAD u toku povlačenja njene vojske, navodi se u saopštenju turskog Predsedništva.

Dvojica lidera razgovarala su nekoliko časova pošto je Tramp upozorio Tursku da će u slučaju napada na kurdske paravojne formacije u Siriji "uništiti" tursku ekonomiju, preneo je Tanjug.

Erdogan je rekao da su dvojica lidera postigla "razumevanje od istorijskog značaja".

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE.

BONUS VIDEO: Ovo su NAJOPASNIJI avioni današnjice

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Turske snage će uspostaviti bezbednosnu zonu širine 30 kilometara na severu Sirije

Izvor: Vostok.rs, 16.Jan.2019

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će njegove trupe uspostaviti bezbednosnu zonu širine 30 kilometara na severu Sirije i dodao da će Turska tražiti logističku i finansijsku pomoć od SAD i drugih saveznika za to. Erdogan je rekao poslanicima svoje stranke u parlamentu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.