ISPRED NOSA TURCIMA: Sirijska armija POBEDONOSNO UŠLA na kurdsku teritoriju, na korak od KONAČNE POBEDE (FOTO/VIDEO/MAPA)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Okt.2019, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISPRED NOSA TURCIMA: Sirijska armija POBEDONOSNO UŠLA na kurdsku teritoriju, na korak od KONAČNE POBEDE (FOTO/VIDEO/MAPA)

Kurdi smatraju da su ih SAD potpuno izneverile.

Snage sirijske vlade ušle su u Tal Tamr, grad na severu zemlje u blizini granice sa Turskom, da bi se "suprotstavile turskom napredovanju".

Sirijska agencija Sana je to izvestila u kratkom izveštaju, ne navodeći detalje.

Stanovnici Tal Tamra, koji se nalazi na oko 20 kilometara od granice sa Turskom, pozdravili su dolazak sirijskih snaga. U izveštaju se ne navodi iz koje oblasti je sirijska vojska došla u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << taj grad.

To se dešava nakon što su sirijski Kurdi objavili da će raditi sa centralnom vladom u Damasku na odbijanju turske ofanzive na severu Sirije.

Tel Temir north of Hassake pic.twitter.com/enEBq6P0AH

— Gilgo (@GforGilgo) October 14, 2019

U toj velikoj promeni saveznika kurdske snage će se razmestiti "rame uz rame" sa vladinim trupama duž sirijske granice.  To je saopšteno nekoliko sati pošto su zvaničnici SAD rekli da će američke trupe napustiti sever Sirije, zbog "haosa koji je izazvala turska ofanziva".

Prethodno je predsednik SAD Donald Tramp naredio svojim trupama da se povuku, što su kurdski saveznici videli kao izdaju.

Syrian government forces begin deploying on the Turkish border and areas of contact with the Turkish army.

It is also spreading around the city of Manbij, where extremists are threatening to storm it.#Raqqa pic.twitter.com/dU7ZWW8nst

— VdC-NsY \ شمال سوريا (@vdcnsy) October 14, 2019

Sirijska vlada će rasporediti svoje vojnike uz granicu sa Turskom kako bi pomogla sirijskim Kurdima da se izbore sa turskom vojskom.

Dogovor Kurda, Sirije i Rusije koja je glavni saveznik sirijske vlade, desio se četiri dana pošto je Turska počela ofanzivu na severu Sirije - odmah nakon što su SAD povukle svoju vojsku.

"Kako bi napadi bili sprečeni, postignut je dogovor sa vladom u Siriji čija je dužnost da štiti svoje granice i suverenitet zemlje, da sirijska vojska uđe na sever i rasporedi svoje snage uz granicu sa Turskom", navodi se u saopštenju Kurda.

Kurdi kažu da će kompletna vojska biti raspoređena u naredna dva dana.

Američki predsednik Donald Tramp je u nedelju naredio da se iz Sirije povuku i preostalih 1.000 američkih vojnika jer bi bilo "jako pametno, za promenu" da Amerika ne učestvuje u sukobu između Turske i Kurda. Tramp je najavio i sankcije Turskoj.

Sirijski Kurdi kažu da su ih SAD potpuno izneverile, budući da su se rame uz rame borili sa njima protiv Islamske države, u okviru Sirijskog demokratskog fronta.

Syrian Arab Army units have officially arrived in Tal Tamr, a small town in Hasakah province that sits right on the M4 highway, AKA the Turkish safe zone's hopeful boundary line. pic.twitter.com/TVUvXF1hGM

— Séamus Malekafzali but he's spooky this time (@Seamus_Malek) October 14, 2019

Takođe kažu da ih ignoriše većina arapskog sveta kao i UN.

- Želimo da nađemo rešenje...ali vidite šta se dešava, a oni nas ne podržavaju. Ne treba nikome da verujemo i treba da se oslonimo na sebe. Svaki Kurd treba da nosi oružje i da bude spreman - rekao je nadležni za kurdsku odbranu u gradu Kobani, Ismat Šeih Hasan.

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel su na zajedničkoj konferenciji za novinare upozorili Tursku da stvara "nepodnošljivu humanitarnu situaciju".

Good morning from Tal Tamr silos pic.twitter.com/SYZ2uXh3JF

— War in Syria (@SyriaWar2) October 14, 2019

Lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži takođe je protiv operacije Ankare na severu Sirije.

"Prosipa se krv, a ne voda", napisao je on na Fejsbuku.

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE

TEMPIRANA BOMBA! Dve zemlje, ogromna mržnja i GOMILA NUKLEARNIH BOMBI: Da li će na ovom mestu izbiti Treći svetski rat? (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.