ISIS PONOVO PREUZEO PALMIRU: Na rusku ofanzivu, uzvratili još jače

Izvor: Telegraf.rs, 11.Dec.2016, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISIS PONOVO PREUZEO PALMIRU: Na rusku ofanzivu, uzvratili još jače

Amak, agencija Islamske države saopštila je da je ISIS ponovo preuzeo kontrolu nad sirijskim drevnim gradom Palmirom nakon što je zauzela zamak koji se nalazi na strateškom uzvišenju iznad grada.

Preuzimanje se desilo kada su se sirijske oružane snage povukle iz tog pustinjskog grada na istoku zemlje, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

- Uprkos vazdušnim udarima koji su u toku, IS je ponovo zauzela celu Palmiru nakon što se sirijska >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << vojska povukla južno od grada - rekao je direktor Opservatorije sa sedištem u Londonu Rami Abdel Rahman, prenosi AFP.

Džihadisti su velikom brzinom ponovo preuzeli kontrolu nad drevnim gradim nakon što su izveli juriš na severno predgrađe i osvojili čuvenu tvrđavu iznad zapadnog dela Palmire, navodi francuska agencija.

U novi juriš džihadisti IS su krenuli ubrzo nakon što su se u zoru povukli iz Palmire posle snažnih ruskih vazdušnih udara, samo nekoliko sati nakon što su protekle noći ušli u taj drevni grad odakle su proterani pre devet meseci, saopštila je ranije danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Foto: AP/Tanjug

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su ruski avioni izveli 64 napada tokom operacije isterivanja IS iz strateških oblasti oko Palmire, usmrtivši više od 300 ekstremista, preneo je Rojters.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je juče saopštila da su pripadnici IS ponovo ušli u Palmiru, odakle su proterani pre devet meseci, i da je, nakon brzog napredovanja, uspostavila kontrolu nad najvećim delom tog grada osim južnog dela.

Džihadisti Islamske države uništili su brojne spomenike tokom 10-mesečne okupacije Palmire, drevnog Tadmora, grada koji je na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, podseća BBC.

Hramovi stari dva milenijuma, Trijumfalna kapija i druge znamenitosti ostale su u ruševinama.

Džihadisti su u maju prošle godine zauzeli više gradova u provinciji Homs, uključujući Palmiru.

(Telegraf.rs / Tanjug)


Pogledaj vesti o: Sirija,   London

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Islamisti IDIL-a ponovo zauzeli Palmiru

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Dec.2016

Džihadistička grupa Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) ponovo je u nedelju zauzela Palmiru nakon što su se sirijske oružane snage povukle iz tog pustinjskog grada na istoku Sirije, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava. "Uprkos vazdušnim udarima koji su u toku, IDIL je ponovo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.