ISIS NA BALKANU: Povratnici iz Sirije utočište našli u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jun.2021, 11:25

ISIS NA BALKANU: Povratnici iz Sirije utočište našli u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori

Zapadni Balkan se smatra tranzitnom rutom za povratnike sa sirijskog i iračkog ratišta, a Europol je, pre godinu dana bio posebno zabrinut zbog povratka žena i dece koji su u prethodnom periodu bili indoktrinirani.

Teroristi povratnici iz ratnih područja u narednom periodu svoje utočište mogli bi da nađu u državama našeg regiona, zbog čega su iz EU Zapadni Balkan označili kao potencijalnu pretnju kada je u pitanju teroristička situacija u Evropi, stoji u izvještaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Europol-a.

ASAD ĆE ŽESTOKO UZVRATITI: Džihadisti udarili na grad od velike važnosti za njegovu porod

U ovom dokumetu koji je Europol (Agencija Evropske unije za saradnju u sprovođenju zakona) objavio 22. juna, navodi se da "militanti koriste svaku priliku da nagrizu demokratske strukture, šire strah i polarizuju društvo". Pomoć u njihovoj "misiji" tokom prethodnih godina pružila je pandemija korona virusa tokom koje je, prema navodima evropskih stučnjaka za bezbednost, produbljena polarizacija političkog diskursa u EU, Primetan je i porast netrpeljivosti političkih protivnika, dok se povećava i broj pojedinaca koji vrše verbalno ili fizičko nasilje.

- Ekstremisti i teroristi pronašli su nove mogućnosti u povećanom vremenu provedenom online tokom pandemije Kovid-19. Uz veliku količinu dezinformacija koje se aktivno šire putem interneta, ekstremisti i teroristi su iskoristili socijalno nezadovoljstvo kako bi dosegnuli i propagirali svoje ideologije - navodi se u Izveštaju.

Zapadni Balkan se, prema podacima ove agencije, smatra tranzitnom rutom za povratnike sa sirijskog i iračkog ratišta, a Europol je, pre godinu dana bio posebno zabrinut zbog povratka žena i dece koji su u prethodnom periodu bili indoktrinirani.

Izveštaj navodi da je jedna grupa, koja je uključivala bivše članove takozvane Islamske države koji su se vratili iz Sirije, razbijena u Severnoj Makedoniji. Takođe, zabeleženi su i pojedinačni slučajevi povratnika iz zone sukoba u Siriji i Iraku.

Srbija nije prijavila nijedan teroristički akt ili incident u 2020. godini niti je zabeležen bilo koji slučaj povratka s ratišta, s tim da se ističe kako Srbija smatra povratak državljana sa ratišta relevantnim sigurnosnim pitanjem s kojim se suočava, prenosi "Radio slobodna Evropa". Tri osobe povezane sa terorizmom uhapšene su na Kosovu i Metohiji.

Slučajeve povratka ekstremnista i pokretanje istraga protiv istih od zemalja regiona prijavila je još Albanija, devet istraga protiv 14 osoba koji nisu formirali grupu, ali uključivali su povratnike, radikalizirane zatvorenike i pristalice džihadizma i Crna Gora, koja provela sedam istraga o krivičnim delima povezanim sa terorizmom, uključujući optužbe za terorizam, finansiranje i veze s militantima na stranom ratištu i stranim teroristima i organizacijama.

BiH nije izvestila o terorističkim incidentima u 2020, a tokom oktobra prošle godine ova zemlja primila jednog od svojih državljana, koji je deportovan iz Turske nakon ulaska u zemlju iz regije Idlib u Siriji.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.