IS konačno poražen, u Baguzu predaja poslednjih džihadista

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2019, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IS konačno poražen, u Baguzu predaja poslednjih džihadista

Ekstremisti Islamske države nalaze se pred definitivnim porazom u svom poslednjem sirijskom uporištu u Baguzu, pošto su se stotine džihadista sa porodicama predale.

Sirijske demokratske snage (SDF), podržane od strane SAD, koje predvode ofanzivu na Baguz, tvrde da je bitka za poslednje uporište islamista pred definitivnim krajem, prenosi Rojters.

Reporteri agencije navode da se stotne boraca predaje Sirijskim demokratskim snagama, koje su u nedelju krenule >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u konačni napad da osvoje Baguz, podržane iz vazduha američkom avijacijom.

Zvaničnik SDF Mustafa Bali potvrdio je da se džihadsti masovno predaju zajedno sa svojim porodicama.

"Operacija je praktično završena. Kada naše snage potvrde predaju svih koji to žele, borbe će prestati, poraz džihadista je veoma blizu", naveo je Bali.

Broj ekstremista za koje su zvaničnici SDF potvrdili da su ubijeni u sukobima kreće između 25 i 38, a broj onih koji su ubijeni u vazdušnim napadima za sada je nepoznat.

SDF već nedeljama drži Baguz pod opsadom, ali je u više navrata odlogan konačni napad kako bi se omogućila evakuacija hiljade civila, od kojih su mnogi žene i deca boraca Islamske države.

SDF koju predvode trupe kurdske Narodne zaštitne milicije (YPG) polako se kreću kroz Baguz kako bi svele svoje gubitke na minimum zbog opasnosti od snajperista, a portparol SDF je potvrdio da su njihova tri borca poginula.

Američki zvaničnici veruju da su visoki pripadnici ID već napustili Baguz, i procenjuju da će preostali ekstremisti preći na gerilsku taktiku i da će tako i ubuduće predstavljati moguću pretnju po bezbednost.

Većina civila iz poslednjih uporišta ID prebačeno je u izbeglički kamp u Holu u severoistočnoj Siriji, gde borave u vrlo teškim uslovima. U prostor koji je predviđen za 20.000 ljudi, boravi više od 66.000 izbeglih, saopštili su iz UN-a.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je na putovanju za Hol koje traje najmanje šest sati ,od decembra prošle godine umrlo 106 osoba, uglavnom dece .

Mnogi evakuisani, posebno stranci, i dalje izražavaju čvrstu podršku Islamskoj državi, što predstavlja kompleksan bezbednosni, pravni i moralni izazov u ovoj operaciji, navodi agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.