IRAN BOMBARDOVAO AMERIČKE SNAGE U AL-TANFU?! Dronovi-samoubice i rakete poletele iz Sirije i Iraka!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Okt.2021, 20:04

IRAN BOMBARDOVAO AMERIČKE SNAGE U AL-TANFU?! Dronovi-samoubice i rakete poletele iz Sirije i Iraka!

Oglasila se američka centralna komanda na Bliskom istoku

- Američki garnizon Al-Tanf na jugu Sirije podvrgnut je "namernom i koordinisanom" napadu korišćenjem "dronova i indirektne vatre raketama" - saopštila je Centralna komanda SAD (CENTCOM) 21. oktobra.

Kapetan Bil Urban, portparol CENTCOM-a, rekao je da napad, koji se dogodio kasno 20. oktobra, nije rezultirao ranjvanjem američkih trupa. Prema rečima portparola, CENCTOM sada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << radi sa svojim saveznicima u Siriji na potvrdi da li su pretrpeli bilo kakve žrtve tokom napada.

- Zadržavamo inherentno pravo na samoodbranu i odgovorićemo na vreme i na mestu po našem izboru - rekao je kapetan Urban u izjavi.

And now CENTCOM confirms that the attack on US troops at Al Tanf, Syria utilised “both unmanned aerial systems (drone) and

indirect fire (rocket).”

“We maintain the inherent right of

self-defense and will respond at a time and place of our choosing.” It says

— Nafiseh Kohnavard (@nafisehkBBC) October 20, 2021

Poznato je da je oko 200 američkih vojnika raspoređeno u garnizonu Al-Tanf koji se nalazi na autoputu Damask-Bagdad. Koalicija koju predvode SAD održava zonu zabrane letova i vožnje u širini od 55 kilometara oko garnizona.

CENTCOM još nije izneo nikakve optužbe. Međutim, mnogi izvori su rekli da su napad izvele snage koje podržava Iran. Bespilotne letelice i rakete istovremeno su lansirane iz Sirije i Iraka.

Prošle nedelje, Operativna soba saveznika Sirije, koja komanduje snagama koje podržava Iran, u Siriji, obećala je da će odgovoriti "vrlo oštro" na izraelske vazdušne napade 13. oktobra koji su gađali predgrađa drevnog sirijskog grada Palmire. Vazdušni napadi su izvedeni iz vazdušnog prostora Al Tanfa.

SAD će verovatno odgovoriti na napad na Al-Tanf napadom na položaje snaga koje podržava Iran u Siriji i Iraku, kao što su to činile u nekoliko navrata ranije. To može dovesti do vrlo ozbiljne eskalacije. Snage koje podržava Iran dokazivale su s vremena na vreme da su više nego spremne da uzvrate udarac.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.