ID: Evo kako je Džihadi Džon stigao u Siriju

Izvor: B92, 21.Jan.2016, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ID: Evo kako je Džihadi Džon stigao u Siriju

Damask -- Islamska država je u svom listu “Dabik“ objavila tekst kojim “odaje poštu“ teroristi poznatijem kao Džihadi Džon i govori o njegovom putu u Siriju.

U tekstu u kojem se potvrđuje da je Džihadi Džon poginuo u novembru prošle godine u vazdušnom napadu, napisano je kako je on uspeo da dođe u Siriju i pored toga što je dva puta privođen i što je bio pod prismotrom grupe MI5.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se navodi, Džihadi Džon, čije je pravo ime Mohamed Emvazi, postao je radikalizovan nedugo nakon terorističkog napada u Londonu 2005. godine, “mnogo ranije nego što se zapravo mislilo“.

Emvazi je stupio u kontakt sa MI5 nakon što mu je zabranjeno da otputuje u Kuvajt, odakle je njegova porodica.

Bio je, kako se navodi, i u kontaktu sa dvojicom prijatelja sa kojima je pokušao da ode u Somaliju, njih dvojica su uspeli da odu i tamo su i ubijeni.

“Tako je započela kampanja rutinskog nadzora, praćenja, hapšenja, zabrane putovanja, koje su uključivale sprečavanje bilo kakve vrste putovanja preko mora“, piše u tekstu.

Dodaje se da se Emvazi namerno predstavljao kao “neinteligentan“, kako bi zbunio one koji ga ispituju, kao i da je ipak uspeo da pobegne uprkos tome što je “precenjena MI5 upozoravala da ga prati“.

“Jedan od agenata mu je rekao: Ne ideš ti nigde. Bićemo tvoja senka“, navodi se u tekstu.

Zapravo, sa svojim kolegama je otišao nekoliko dana kasnije. Putovanje je uključivalo “put od dva meseca preko evropskih planina i močvarnih predela“.

U tom periodu priveden je najmanje dva puta u raznim državama.

U tekstu, u kojem je prvi put potvrđeno da je Emvazi mrtav, takođe nse avode “pohvale“ za sve što je uradio.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.