HRV: Sirijske žene seksualno eksploatisane u Libanu

Izvor: Blic, 27.Nov.2013, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRV: Sirijske žene seksualno eksploatisane u Libanu

Žene izbeglice iz Sirije seksualno uznemiravaju njihovi poslodavci, gazde i drugi u Libanu, čime povećavaju patnje onih koji su izbegli iz svojih domova u potrazi za bezbednošću, saopštio je danas "Hjuman rajts voč".

HRV u izveštaju navodi da većina incidenata nije prijavljena lokalnim vlastima zbog straha tih žena od osvete zlostavljača ili hapšenja zbog toga što nemaju važeće boravišne dozvole.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
"Žene koje su pobegle od smrti i razaranja u Siriji trebalo bi da u Libanu pronađu bezbedni raj, a ne seksualno zlostavljanje", kaže Liesl Gerntholc, direktor HRV za prava žena.

Liban je najveći primalac Sirijaca koji beže od građanskog rata koji traje skoro tri godine i u kome je poginulo više od 100.000 ljudi, dok su milioni raseljeni, navodi AP.

Mnogi Libanci su im otvorili vrata svojih kuća, ali postoje tenzije i kako se povećava broj sirijskih izbeglica one se često suočavaju sa neprijateljstvom i diskriminacijom.

HRV kaže da su žene izbeglice naročito izložene eksploataciji.

Ninet Keli, predstavnik UNHCR u Libanu, kaže da je toj agenciji prijavljeno više od 500 slučajeva seksualnog zlostavljanja ili eksploatisanja u Libanu.

"Ali mi znamo da te brojke nisu potpuno tačne zato što mnoge žene ne prijavljuju zlostavljanje i ne govore o ovim incidentima i rizicima otvoreno", dodaje ona.

HRV je intervjuisao 12 žena koje su rekle da su bile uznemiravane i primoravane na seksualne odnose. Osam od njih su udovice, neudate ili su u Libanu bez muževa. Svih 12 žena su registrovane kao izbeglice kod UNHCR.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.