Guteres apeluje da se izbegne krvoproliće u Idlibu

Izvor: RTS, 12.Sep.2018, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guteres apeluje da se izbegne "krvoproliće" u Idlibu

Totalni sukob u Idlibu bi "doveo do humanitarnog košmara kakav nije još viđen u krvavom sirijskom konfliktu", upozorio je generalni sekretar UN Antonio Guteres.
Antonio Guteres je apelovao na sve strane koje su direktno i indirektno uključene u konflikt u Siriji, posebno na Iran, Rusiju i Tursku, da zaštite civile i izbegnu "krvoproliće" u poslednjem velikom uporištu pobunjenika Idlibu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Antonio Guteres je dodao da bi totalni sukob u Idlibu "doveo do humanitarnog košmara kakav nije još viđen u krvavom sirijskom konfliktu", prenosi AP.
Guteres je rekao da je jasno da "sadašnja situacija u Idlibu nije održiva i da prisustvo terorističkih grupa ne može biti tolerisano" ali da je posebno važno da Iran, Rusija i Sirija "nađu način da izoluju grupe terorista i stvore situaciju u kojoj neće civili platiti cenu rešenja problema u Idlibu".
U međuvremenu, američka ambasadorka u UN Niki Hejli optužila je sirijskog predsednika Bašara el Asada i njegove saveznike Rusiju i Iran da su "razorili" poslednje veće uporište pobunjenika u Idlibu.
Ponovo je upozorila Asada i njegove saveznike da bi SAD smatrale svaki napad na Idlib "bezobzirnim" i da bi njegove posledice bile vrlo teške, navodi AP.
Zapad bi trebalo da prekine sa svojom politikom ucena prema vladi Sirije, rekao je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.
"Ne sme biti mesta za politiku ucena koje mnoge zapadne zemlje zastupaju", rekao je Nebenzja, ističući da te zemlje obećavaju hranu, a zauzvrat traže promenu režima u Siriji, prenosi Tas.
Pogledaj vesti o: Sirija,   Turska

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Generalni sekretar UN apeluje da se izbegne "KRVOPROLIĆE" u Idlibu

Izvor: Blic, 12.Sep.2018

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao je na sve strane koje su direktno i indirektno uključene u konflikt u Siriji, posebno na Iran, Rusiju i Tursku, da zaštite civile i izbegnu "krvoproliće" u poslednjem velikom uporištu pobunjenika Idlibu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.