GREEN VILLAGE GAĐAN RAKETAMA: Novi udar na ključnu američku vojnu bazu u Siriji

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Okt.2022, 01:00

GREEN VILLAGE GAĐAN RAKETAMA: Novi udar na ključnu američku vojnu bazu u Siriji

Neka od najbogatijih naftnih polja Sirije nalaze se u ovoj oblasti

Kasno 8. oktobra, u indirektnom napadu gađana je ključna bazu koalicije predvođene SAD u severoistočnom delu Sirije, nije bilo žrtava.

Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država (CENTCOM) je u saopštenju navela da je zona sletanja Rumalin pogođena salvom raketa kalibra 107 mm.

Takozvana zona za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sletanje koalicije sastoji se od baze i aerodroma koji se nalaze u blizini sela Abu Hajar, nekih 12 kilometara južno od grada Rumalina u severnoj oblasti Hasake. .

- Raketa nije udarila u kompleks. Nijedan američki ili saveznički vojnik nije poginuo niti je povređen, objekti i oprema nisu oštećeni - navodi se u saopštenju komande.

Prema CENTCOM-u, na mestu lansiranja pronađene su dodatne rakete. Pokrenuta je istraga o napadu. Ovo je bio drugi potvrđeni napad na američku bazu u severoistočnom delu Sirije za manje od mesec dana.

Dana 18. septembra, više raketa pogodilo je koalicionu bazu Green Village u naftnim poljima Omar u jugoistočnom Deir ez Zoru. Tada nije bilo žrtava niti materijalne štete. Za napad su nezvanično okrivljene sirijske i iračke snage koje podržava Iran.

Snage koje podržava Iran možda takođe stoje iza napada na zonu Rumalin. Napad je usledio samo četiri dana nakon što je koalicija predvođena SAD izvršila raciju u selu Muluk Saraj u severnom delu Hasake pod kontrolom vlade.

Tokom racije, američke snage su ubile pastira, koji je navodno švercovao oružje za ISIS, i uhvatile vođu lokalne provladine oružane grupe.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i libije pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.