Evropljani zaprepašćeni hemijskim napadom u Siriji

Izvor: Southeast European Times, 29.Avg.2013, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropljani zaprepašćeni hemijskim napadom u Siriji

U hemijskom napadu u Damasku 21. avgusta poginulo je više stotina osoba, među kojima je bilo puno žena i dece.

29/08/2013

Dražen Remiković, Ivana Jovanović, Merita Bajraktari i Svetla Dimitrova za Southeast European Times – 29.8.2013.

Zvaničnici i građani iz cele jugoistočne Evrope i Turske izražavaju gnev i tugu zbog smrtonosnog hemijskog napada koji se dogodio prošle nedelje u Damasku i porede to sa događajima na Balkanu pre 20 godina. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times <<

„Ima puno sličnosti u dešavanjima u Siriji sa onima iz BiH devedesetih godina, kada je na sceni bila čista etnifikacija sukoba. …Naravno, građani te zemlje najviše ispaštaju, jer već sada imate stotine hiljada izbeglica, ubijenih, ranjenih. Sukobi su poprimili ogromne razmere i treba ih pod hitno prekinuti“, rekao je profesor Fakulteta Politickih nauka u Sarajevu Asim Mujkić zaSETimes.

Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je da je ovaj incident zločin koji ne sme da prođe nekažnjeno. On je hemijski napad nazvao „zločinom protiv čovečnosti“. Turska deli granicu od 900 kilometara sa Sirijom i zbrinula je oko 450.000 izbeglica iz Turske.

Bakir Izetbegović, bosanski član Predsedništva BiH, oštro osuđuje korišćenje hemijskog oružja u Siriji, kao i predsedavajući Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović. Nakon sastanka održanog u ponedeljak (26. avgusta), obojica su rekli da je propust međunarodne zajednice da zaustavi nasilje devastirajući i pozvali vlasti da pronađu rešenje kojim će se okončati ljudska tragedija u Siriji.

Srpska poslanica Gordana Čomić iz Poslaničkog kluba Demokratske stranke kaže da dve strane treba da prekinu nasilje u Siriji i rade na miroljubivom rešenju.

„U idealnom, ali sasvim neverovatnom scenariju, u dijalog bi stupile same sukobljene strane u Siriji“, rekla je ona. „Ali, u realnosti im treba posrednik za dijalog, ne treba im 'posrednik' za nastavak sukoba“, rekla je Čomić za SETimes.

Albanski premijer Sali Beriša u saopštenju je izrazio užasnutost hemijskim napadom od 21. avgusta.

„Pratili smo sa velikom zabrinutošću [vesti o] masakru nad civilnim stanovništvom zemlje, u kojem je poginulo preko 100. 000 državljana Sirije, od kojih je više hiljada sirijskih državljana prvobitnog albanskog porekla, koji stanuju u glavnim predgrađima Alepa i Damaskusa“, rekao je Beriša.

„Mi smo, kao članica NATO-a, bili i ostajemo spremni da politički podržimo i takoše pomognemo svojim skromnim mogućnostima Sjedinjene Države i Severnoatlantski savez u svakoj akciji koja mora da se preduzme da bi se okončao masakr nad sirijskim stanovništvom i podržala sirijska opozicija u izgradnji slobodne i demokratske Sirije“, rekao je on.

Bugarski zvaničnici su u utorak (27. avgusta) osudili korišćenje hemijskog oružja u Siriji i rekli da „počinioci treba da budu najoštrije kažnjeni“. Oni su pozvali Damask da inspektorima UN-a odmah omogući pristup mestu događaja.

„Uporna nespremnost režima da traži politički izlaz iz krize dovodi do konstantne eskalacije nasilja“, rekao je bugarski ministar spoljnih poslova Kristijan Vigenjin. „Nedavni događaji povezani sa izveštajima o korišćenju hemijskog oružja nad civilima 21. avgusta uvode zemlje u novu, izuzetno opasnu spiralu terora sa, dugoročno gledano, nepredvidljivim posledicama po stabilnost i bezbednost celokupnog Bliskog istoka.“

Tim UN-a u Siriji zadužen za istraživanje napada odložio je u utorak svoj drugi odlazak na tu lokaciju, navodeći bezbednosne razloge. Tim je trebalo da ode tamo u sredu. Sirija je porekla da je koristila hemijsko oružje.

Gavro Domlijanin, elektroinženjer iz BiH, uporedio je korišćenje hemijskog oružja sa najgorim zločinima 20. veka.

„Hemijsko oružje su koristili samo nemački i italijanski nacisti protiv svojih neistomišljenika. Neverovatno je da se u 21. veku takva stvar mogla ponovo dogoditi. Da sam ja stanovnik Sirije pobegao bih hiljadama kilometara daleko iz te zemlje“, rekao je on.

Kako biste uporedili hemijske napade u Siriji sa zločinima u Evropi u 20. veku? Iznesite svoje mišljenje ispod teksta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.