Erdogan zabrinut zbog Rusije; nisu se tako dogovorili?

Izvor: B92, 27.Sep.2021, 20:31

Erdogan zabrinut zbog Rusije; nisu se tako dogovorili?

Ankara -- Ankara je zabrinuta zbog povećanog broja vazdušnih napada u sirijskom Idlibu što je u suprotnosti sa memorandumom koji je potpisan sa Rusijom,

To je izjavio ministar odbrane Turske Hulusi Akar

"Mi smo posvećeni principima sporazuma sa Rusijom na temu Idliba i pažljivo ga sprovodimo. Ipak, u poslednje vreme se povećao broj vazdušnih napada. Saopštili smo da to nije u skladu sa memorandumu o razumevanju. Nastavljaju se razgovori tim povodom na svim nivoima", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopštio je Akar posle sastanka rukovodstva Oružanih snaga, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane Turske.

Prema njegovim rečima, Turska "mora da postigne uspeh u tom području, ne samo kako bi osigurala bezbednost sirijske braće, svoje vojske i granica, već i da bi zaštitila svoju zemlju kojoj nikako ne ide u prilog novi talas izbeglica".

Kako je ranije izjavio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan će na sastanku u Sočiju razmotriti pitanje razgraničenja terorista i opozicije u Siriji.

On je dodao da u idlibskoj zoni deeskalacije vlada teroristička organizacija „Hajat Tahrir aš-Šam“ (zabranjena u Rusiji) kao deo Nusra fronta. Predsednici Rusije i Turske su u oktobru 2019. godine na sastanku u Sočiju potpisali memorandum o zajedničkim akcijama u cilju rešavanje situacije na severoistoku Sirije.

U skladu sa dokumentom, ruska vojna policija i sirijske snage su dovedene u region koji se graniči sa turskom bezbednosnom zonom. Prvog novembra 2019. godine ruski i turski vojnici su počeli zajedničko patroliranje istočno od Eufrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.