Erdogan optužuje SAD: Podrškom Kurdima napravili ste bazen krvi

Izvor: RTS, 10.Feb.2016, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan optužuje SAD: Podrškom Kurdima napravili ste "bazen krvi"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je SAD zbog podrške kurdskoj Partiji demokratskog jedinstva u Siriji, ističući da je region pretvoren u "bazen krvi" zbog nesposobnosti Vašingtona da razume pravu prirodu te grupe.
"Hej, Ameriko... pošto nikada nisi priznala (da su terorističke grupe), region se pretvorio u bazen krvi", rekao je Erdogan, misleći na Partiju demokratskog jedinstva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i pripadnike kurdskih Jedinica narodne zaštite.

Turska smatra Partiju demokratskog jedinstva terorističkom organizacijom, podsetile su agencije.
"Da li ste na našoj strani ili na strani terorista – Partije demokratskog jedinstva i Radničke partije Kurdistana", upitao je Erdogan.
Ankara tvrdi da su kurdske grupe u Siriji samo ogranak PKK, koju SAD smatraju terorističkom grupom i koja je prošlih meseci izvela niz smrtonosnih napada u Turskoj, navodi AFP.
"Ima li razlike između PKK i Partije demokratskog jedinstva? Imamo pisani dokaz. Kažemo Amerikancima – to je teroristička grupa. Ali Amerikanci kažu – ne, mi ih tako ne vidimo", istakao je Erdogan.
Turska je juče pozvala američkog ambasadora kako bi izrazila zabrinutost, dan nakon izjave portparola Stejt departmenta da, za razliku od Ankare, Vašington ne priznaje snage sirijskih Kurda kao teroriste.
Ovo pitanje dovelo je do zategnutosti u odnosima dva saveznika, a turski predsednik Erdogan je čak pozvao Vašington da izabere između Turske i kurdske Partije demokratskog jedinstva, kao svog partnera.
Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi rekao je u ponedeljak da SAD "ne priznaju Partiju demokratskog jedinstva kao terorističku organizaciju", ali da "priznaju da Turci to čine".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.