Erdogan: Rusija ne poštuje sporazume iz Astane i Sočija, naše strpljenje je pri kraju

Izvor: Vostok.rs, 29.Jan.2020, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Rusija ne poštuje sporazume iz Astane i Sočija, naše strpljenje je pri kraju

Rusija ne ispunjava svoje obaveze iz sporazuma o sirijskom Idlibu, izjavio je predsednik Turske Redžep Taip Erdogan. „Poslednjih dana u Idlibu su pojačani napadi režima koji se oslanja na podršku Rusije. U ovom trenutku Rusija ne poštuje sporazum iz Astane i Sočija. Naše strpljenje je pri kraju. Mi smo rekli Rusiji, ako ne prestanete da bombardujete, uradićemo to što moramo“, rekao je Erdogan za NTV, prenose RIA Novosti. Prema njegovim rečima, astanski proces više ne postoji. Dodao je da postoji mogućnost da Moskva, Ankara i Teheran preduzmu korake da se on oživi. Juče je Ministarstvo odbrane Turske obećalo da će "dati žestoki odgovor" ako napadi sirijskih snaga zaprete turskim posmatračkim i kontrolnim tačkama koje se tu nalaze na osnovu sporazuma iz Astane i Sočija. Sirijske snage u Idlibu u borbama protiv terorista Rusija, Iran i Turska u maju 2017. godine u Astani su dogovorili stvaranje četiri zone deeskalacije u Siriji. Tri od njih su 2018. godine došle pod kontrolu Damaska. Četvrtu zonu, koja se nalazi u provinciji Idlib i delovima susednih pokrajina Latakija, Hama i Alepo, još uvek ne drže sirijske snage, nego teroristi "Džebata al Nusra". U septembru 2018. godine, Rusija i Turska u Sočiju su dogovorile da stvore demilitarizovanu zonu u Idlibu, gde je smešteno više desetina različitih militantnih snaga. Najveće od njih su "Nacionalnooslobodilački front" i "Džebat al Nusra", sa ukupno oko 30 hiljada militanata.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

ERDOGAN POLUDEO, ZAPRETIO PUTINU: Naše strpljenje je pri kraju, uradićemo to što moramo!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jan.2020

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je juče da Rusija ometa primirje u Siriji...Rusija ne ispunjava svoje obaveze iz sporazuma o sirijskom Idlibu, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan...- Poslednjih dana u Idlibu su pojačani napadi režima koji se oslanja na podršku Rusije....

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.