EKSKLUZIVNO: SPISAK 250 ISLAMSKIH RATNIKA SA BALKANA U SIRIJI I IRAKU (49): Uzaludan očinski vapaj Nasera Deve iz Peći

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Nov.2018, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKSKLUZIVNO: SPISAK 250 ISLAMSKIH RATNIKA SA BALKANA U SIRIJI I IRAKU (49): Uzaludan očinski vapaj Nasera Deve iz Peći

Radikalni islamisti sa Kosova našli samo smrt u Siriji

Oljuri Pajtim (1989) iz Lipljana poginuo je početkom septembra 2013. u Siriji ali o okolnostima njegove pogibije policija u Prištini nema više detalja. Albanci sa Kosova i Metohije koji odlaze na bliskoistočno ratište najčešće se bore u sastavu Fronta El Nusra ili u redovima formacije Tevhid Sandžak, pa se pretpostavlja da je i mladić iz Lipljana bio u jednoj od te dve terorističke organizacije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Deva Atdhe (1990) iz Peći je u Siriju otišao u julu 2013. godine preko Turske. U novembru 2017. godine Radio Slobodna Evropa objavio je razgovor sa njegovim ocem Naserom, u kojem on preklinje sina da se rati kući.

-Atdhe, otišao si u jednu zemlju bez naše dozvole, otišao si u neku zemlju, u besmisleni rat, u borbu u koju nemamo pravo da se mešamo, ali svestan sam da ti nisi glavni krivac. Svestan sam da si žrtva, kao i ja, majka, brat Arber i drugi. Vrati se. Iskoristi priliku da se vratiš na Kosovo – rekao je zabrinuti otac.

Svojeglavi sin, zatrovan radikalnim islamom, nije iskoristio priliku. Mesec dana kasnije, albanski mediji su objavili da se na spisku terorista Albanaca koji su život dali za interese tuđih naroda i država nalazi i Deva Atdhe.

Naser Deva je izjavio da on sa sinom nije razgovarao otkako je ovaj otišao u Siriju, "pošto on razgovara samo za majkom".

- Moj sin je studirao na Mašinskom fakultetu u Prištini i tamo su ga zatrovali tim radikalizmom.

Brahimi Bujar iz Kosovske Mitrovice je do aprila 2014. godine, kada se vratio kući, na ratištu u Siriji proveo 508 dana. Kosovska policija  je 11. avgusta 2014. izvela opsežnu akciju hapšenja "državljana Kosova" koji su učestvovali u ratu na Bliskom istoku. Planirano je hapšenje 57 osoba, uhapšeno je 40, a za 17 je saopšteno da se "nalaze u bekstvu". Među njima je i Brahimi, koji je, po pisanju prištinskog dnevnog lista "Zeri", važio za bliskog saradnika Ljavdrima Muhadžerija, jednog od ozloglašenih koljača Islamske države.

Policija je utvrdila da se nakon povratka na Kosovo i Metohiju Brahimi nije smirio, već je nastavio da kosovske Albance vrbuje za rat u Siriji.

Kamberin Adem, mladić iz Skoplja, po pisanju internet portala na albanskom jeziku "Panorama" (tekst je objavljen 15. decembra 2017. godine) poginuo je u Siriji. Po istom izvoru, pre nego što se pridružio islamskim teroristima, Adem je bio član  bokserskog kluba "Skoplje".

Tekst u kojem je objavljena vest o smrti nesuđenog bokserskog šampiona, ilustrovana je njegovom fotografijom u vojničkoj uniformi i sa automatskom puškom u rukama.

Ostale vesti iz Sirije, Iraka, Jemena čitajte OVDE.

Pratite nas na našem instagramu SrbijaDanas.
Pogledaj vesti o: Sirija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.