Državljani BiH zarobljeni u kampovima Sirije i Iraka: Moguća deportacija?

Izvor: B92, 09.Sep.2019, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državljani BiH zarobljeni u kampovima Sirije i Iraka: Moguća deportacija?

Sarajevo -- Do 500 državljana Bosne i Hercegovine nalazi se u izbegličkim ili zarobljeničkim kampovima u Siriji i Iraku, gde čekaju na moguću deportaciju u svoju zemlju.

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske vlastima, list piše da je reč o osobama koje su povezane s terorističkom organizacijom Islamskom državom, a nakon njenog sloma dospeli su u zarobljenišvo snaga protivterorističke koalicije predvođene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SAD-om.

Organi vlasti policijske agencije u BiH još uvek nemaju precizne podatke koliko je tačno bosanskoercegovačkih državljana zarobljeno nakon sloma terorističke Islamske države, ali se do sada kalkuliralo brojkom od njih oko tri stotine.

Te se procene gotovo udvostručene nakon što su bosanskohercegovačke vlasti dobile podatke o osobama poreklom iz BiH, koje su u Siriju ili Irak otišle iz drugih država u kojima su živeli.

Avaz piše da je na stotine ratnika s pasošima BiH otišlo u redove Islamske države iz Austrije, Belgije, Švjcarske, Švedske i Nemačke.

Uz muškarce, koji su se borili u redovima Islamske države i u tim su borbama zarobljeni, na povratak u BiH čeka i nekoliko stotina njihovih udovica odnosno žena i dece.

Do sada je u BiH vraćen jedino Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše kojem se pred Sudom BiH trenutno sudi po optužnici za terorizam i ratovanje u terorističkoj organizaciji.

BiH se još u februaru ove godine odazvala pozivu SAD da primi svoje zarobljene državljane iz Sirije i Iraka, ali tea vlasti te zemlje sporo rade na utvrđivanju njihovog identiteta i uloge koju su imali u Islamskoj državi i eventualnim ratnim zločinima.

Članovi državnog operativnog tela zaduženog za ova pitanja na čijem čelu je ministar bezbednosi Dragan Mektić ne uspevaju da dogovore ovlašćenja različitih ministarstava i policijskih agencija niti su do sada bili u stanju da usaglase plan smeštaja deportovanih osoba.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

RATOVALI ZA ISLAMSKU DRŽAVU, A SADA ČEKAJU DA SE VRATE KUĆI: Do 500 državljana BiH zarobljeno u kampovima Sirije i Iraka

Izvor: Večernje novosti, 09.Sep.2019

Do pet stotina državljana Bosne i Hercegovine nalazi se u izbegličkim ili zarobljeničkim kampovima u Siriji i Iraku, gde čekaju na moguću deportaciju u zemlju u kojoj su rođeni Do pet stotina državljana Bosne i Hercegovine nalazi se u izbegličkim ili zarobljeničkim kampovima...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.