Folksvagen odložio gradnju fabrike u Turskoj, Srbija opet u igri?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2019, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Folksvagen odložio gradnju fabrike u Turskoj, Srbija opet u igri?

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, povodom odluke Folksvagena da odloži izgradnju fabrike u Turskoj, da bi za našu zemlju bilo od velikog značaja kada bi mi uspeli da privučemo tu investiciju, ali i da ne može ništa više da kaže jer Srbija treba da pokaže da je pouzdan partner i da ne daje olako informacije o tako velikim investicijama.

"Ne bih da komentarišem, to je najmudriji odgovor koji mogu da vam dam, prosto jer se takve stvari ni ne rade. Sa druge >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << strane, razgovori koje bi vodili sa njima su mnogo ozbiljniji i treba da pokažete da ste pouzdan partner koji olako ne daje informacije i ne bavi se politikom na takav način, već ozbiljno pristupa razgovorima o svakoj novoj investiciji, a pogotovo o investiciji u vezi sa dovođenjem Folksavagena u Srbiju", rekao je Mali odgovarajući na pitanja novinara u vladi.

Ističe da su takve investicije uvek predmet ozbiljnih analize i pregovora.

"Za nas bi bilo od najvećeg mogućeg značaja da privučemo i tu fabriku", kazao je ministar i napomenuo da je važno to što Srbija ima sve bolji kreditni rejting i što ulaže u infastrukturu, ali i to što je faktor stabilnosti u regionu.

Mali kaže da država razgovara sa velikim brojem investitora svaki dan, kako bi došli u Srbiju i zaposlili građane.

Direktor RAS: Ne verujem da odluka konačna, ozbiljna kompanija ne donosi odluke na prečac

Direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić izjavio je danas  da će Srbija nastaviti da potencira dalje pregovore o dolasku te Folksvagena u Srbiju.

Danas objavljena odluka Upravnog odbora o odlaganju izgradnje pogona u Turskoj predstavlja novi momenat i mogućnost da potenciramo nastavak daljih pregovora o dolasku Folksvagena u Srbiju, a da li će do toga doći zavisi od Folksvagena, rekao je Gazdić za Tanjug.

Direktor RAS-a podseć da je ponuda Srbije iz ugla konsultanata i nadležnih u Folksvagenu ocenjena veoma visoko i dodao da se nada da će Srbija upravo iz tih razloga, ako dođe do zastoja u odluci o izgradnji novog pogona u Turskoj, ili ona ne bude realizovana, ponovo biti u fokusu Folksvagena.

"Srbija se i od starta, pored Turske i Bugarske, kotirala izuzetno visoko. Značajno je sa naše strane da u odnosu na Bugarsku imamo dosta kvalitetniju kvalifikacionu strukturu radnika sa tehničkim znanjima, a i dovoljan broj radnika koji mogu da podrže takvu investiciju koja nije samo usamljena u smislu proizvodnje Folksvagena, već i proizvodnje komponenti i dobavljača koji učestvuju u proizvodnji jednog automobila", rekao je Gazdić i dodao da se nada da naši aduti i dalje stoje kod Folksvagena.

Prvi čovek Razvojne agencije Srbije, smatra da je Folksvagen odlukom samo odložio početak rada, jer je Folksvagen izuzetno ozbiljna kompanija koja ne donosi odluke na prečac o radu, ili odlasku iz neke zemlje.

Gazdić je naveo da je odluka vezana za Tursku više-manje doneta iz političkih razloga i da je treba uzeti sa rezervom.

Navodeći da se tek očekuje pojašnjenje Folksvagena, Gazdić je rekao da ipak ne veruje da je odluka o tome da li će nastaviti sa razvojem svoje investicije u Turskoj, permanentna i konačna.

Upravni odbor koncerna odložio je odluku o novom pogonu uz navode da Folksvagen prati aktuelnu situaciju u Turskoj, u svetlu turske ofanzive protiv Kurda u Siriji.

Novi pogon, koji bi trebalo da zaposli do 4.000 ljudi je, prema planu, trebalo da bude izgrađen u blizini Izmira, a investicija bi bila između 1,2 do 1,5 milijardi evra.

Folksvagen je mesecima analizirao gde će u jugoistočnoj Evropi graditi novi pogon, te je odluka u korist Turske bila gotovo sigurna.

Vijatov: Folksvagenu treba ponuditi sve da dođe u Srbiju

"Srbija ima sve konkurentske prednosti u odnosu na Bugarsku kako bi privukla nemačkog automobilskog giganta da gradi pogon u našoj zemlji", izjavio je direktor Automobilskog klastera Srbije, Igor Vijatov.

"Da bi se Nemci odlučili za tu investiciju potrebno je da im država što pre ponudi sve što može, besplatno zemljište, put, radnu snagu...", rekao je Vijatov Tanjugu.

Pored Turske, u kojoj Folksvagen, za sada, ipak neće graditi pogon zbog vojne akcije Ankare u Siriji, što je Tanjugu danas i potvrđeno u ovom gigantu, Srbija i Bugarska su, prema pisanju medija, bile dve destinacije gde su Nemci razmatrali da investiraju.

Trenutna situacija, smatra Vijatov, prilika je za našu zemlju da učini sve što je u njenoj moći da privoli Nemce da se odluče za Srbiju.

"Imamo sve konkurentske prednosti u odnosu na Bugarsku, osim što nismo u Evropskoj uniji. Međutim, imamo puno veću bazu dobavljača, kao i onih koji planiraju da dođu u Srbiju u narednim godinama", kaže Vijatov.

Cena radne snage, mogućnost da im ponudimo atraktivne lokacije za fabriku i kvalitetna obrazovana radna snaga, ističe, naše su komparativne prednosti.

"Imamo dobre fakultete, koji obrazuju dobre inženjere, koji bi mogli da rade u fabrici ako bi se eventualno gradila u Srbiji", smatra Vijatov.

Nemci, prema njegovim rečima, traže, kao i svi drugi investitori, određene benefite i povoljnosti, kako bi se odlučili za ulaganje.

Na pitanje šta je to što treba ponuditi, a da već eventualno država nije, Vijatov odgovara: "Ponudio bih im apsolutno sve, i besplatno zemljište i ako treba put do fabrike, sve što Bugari nude i još 10-15 posto više".
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.