Damask odbacuje tvrdnje da koristi hemijsko oružje

Izvor: RTS, 24.Jan.2018, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Damask odbacuje tvrdnje da koristi hemijsko oružje

Sirijska vlada odbacila je tvrdnje ministara spoljnih poslova Francuske i SAD da ta zemlja i dalje koristi hemijsko oružje, nazivajući ih lažima.
Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da su optužbe o novim hemijskim napadima deo "sistematskog napada na Siriju", optuživši zapadne zemlje da blokiraju istrage i da vrše pritisak na istražitelje, prenele su agencije.

Prethodno je zamenik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov optužio SAD da promovišu "neproverene navode" o napadima hemijskim oružjem u Siriji kako bi omele mirovne inicijative koje preduzima Rusija.
Rjabkov je to naveo u intervjuu agenciji Interfaks, dan nakon što je američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio da Moskva "snosi odgovornost za žrtve" novog napada za koji se sumnja da je izveden hemijskim oružjem u predgrađu Damaska, prenosi AP.
Tilerson je u utorak naveo i da Rusija krši sporazum iz 2013. koji je postigla sa SAD o uklanjanju hemijskog oružja iz Sirije, te da pomaže sirijskoj vladi u kršenju Konvencije o hemijskom oružju, koja zabranjuje upotrebu tog oružja.
Aktivisti i spasilački timovi naveli su da je sirijska vlada u ponedeljak izvela napad sumnjivim otrovnim gasom koji je, kako kažu, ugrozio oko 20 civila u predgrađu Damaska koje kontrolišu pobunjenici, dok sirijska vlada poriče da koristi hemijsko oružje.
Rusija će, inače, sledeće nedelje biti domaćin mirovnih pregovora o Siriji u Sočiju, dok neki sirijski opozicionari tvrde da će ti pregovori biti protivni mirovnim inicijativama Ujedinjenih nacija, napominje američka agencija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.