DŽONSON LUPETA O SIRIJI: Na sastanku sa Erdoganom UDARILI NA ASADA, sultan pokazao PRAVO LICE?

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Avg.2019, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DŽONSON LUPETA O SIRIJI: Na sastanku sa Erdoganom UDARILI NA ASADA, sultan pokazao PRAVO LICE?

Naveo je da je neophodno sprečiti Iran da dobije nuklearno oružje.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan su izjavili da su Vlada Bašara Asada i Rusija dužni da ispunjavaju svoje međunarodne obaveze, saopštio je portparol kancelarije britanskog premijera.

"Što se tiče Sirije, premijer i predsednik su osudili nedavne napade Asadovog režima na civile u Idlibu. Oni su naveli da su zabrinuti zbog humanitarne situacije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u toj zemlji", navedeno je u saopštenju.

Portparol je, takođe, naveo da je neophodno sprečiti Iran da dobije nuklearno oružje.

Administracija turskog predsednika je ranije saopštila da su Erdogan i Džonson razgovarali o situaciji u Libiji i o bilateralnim odnosima Turske i Velike Britanije.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan and British Prime Minister Boris Johnson discuss bilateral issues and Syria as well as Libya on a phone call - Turkish presidency pic.twitter.com/EAimcbMlkQ

— TRT World Now (@TRTWorldNow) August 28, 2019

Posle pregovora o Siriji u Nur-Sultanu 2. avgusta, u Idlibu je stupio na snagu prekid vatre. Komanda sirijske armije je saopštila da obustavlja borbena dejstva, pod uslovom da Turska ispuni svoje obaveze iz rusko-turskog sporazuma, postignutog u septembru 2018. godine u Sočiju. Glavna tačka sporazuma je povlačenje teškog i srednjeg naoružanja militanata na 20 kilometara od demilitarizovane zone u Idlibu.

Tri dana kasnije, 5. avgusta, sirijska armija je obnovila operaciju, jer terorističke formacije nisu ispunile uslove prekida vatre. Iskoristivši primirje, militanti su pokušali da napadnu položaje sirijske armije na severu provincije Hama i u više navrata otvorili vatru na naselja u toj oblasti.

Prisustvo turskih snaga na pograničnoj teritoriji Sirije, koje tamo vode operaciju protiv kurdskih formacija, Damask je nazvao nezakonitim i pozvao je Ankaru da povuče vojsku.

Erdogan je 27. avgusta na konferenciji za novinare nakon susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom rekao da se situacija u Idlibu toliko zaoštrila da su turski vojnici u opasnosti, a da će Ankara preduzeti mere da zaštiti njihovu bezbednost.

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE.

Šta mislite o tenku ispred stadiona "Rajko Mitić"?

Choices Super ideja, podržavam

Privlači pažnju, ali bespotrebno

Treba doneti još jedan tenk

Budalaština

Zbog tenka ćemo dobiti kaznu UEFA

Super ako nervira Hrvate

Hvala što ste glasali.

Pogledajte rezultate

Tagovi: rat u Siriji, rat u Jemenu, rat, Irak, sirijski rat, Građanski rat u Siriji, Boris Džonson, Velika Britanija, Rusija, Turska, Redžep Tajip Erdogan, Idlib

Pročitajte sve najvažnije vesti

Pogledajte rezultate
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Erdogan i Džonson razgovarali o situaciji u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 29.Avg.2019, 12:21

Premijer Velike Britanije Boris Džonson i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan su izjavili da su Vlada Bašara Asada i Rusija dužni da ispunjavaju svoje međunarodne obaveze, saopštio je portparol kancelarije britanskog premijera.. „Što se tiče Sirije, premijer i predsednik su osudili...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.