Čavušoglu: Sa Rusijom saradnja u borbi protiv ID, ne i avioni u Indžirliku

Izvor: RTS, 04.Jul.2016, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čavušoglu: Sa Rusijom saradnja u borbi protiv ID, ne i avioni u Indžirliku

Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao je da nije izjavio da bi Ankara mogla da otvori za Moskvu svoju vazduhoplovnu bazu Indžirlik. Tvrdi da je samo naveo da je Turska spremna da sarađuje sa Rusijom u borbi protiv Islamske države.
Upitan da li je rekao da bi ruski avioni mogli da koriste Indžirlik, Mevlut Čavušoglu je odgovorio da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "nije dao takav komentar", preneo je Rojters.

"Rekli smo da bismo mogli da sarađujemo sa svima u borbi protiv Islamske države. Rekli smo da bismo mogli da sarađujemo sa Rusijom u predstojećem periodu u borbi protiv Islamske države. Nisam dao komentar povodom dolaska ruskih aviona u Indžirlik", naglasio je Čavušoglu.
U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ne postoje zvanični razgovori sa Turskom da Rusija koristi vazduhoplovnu bazu Indžirlik u Turskoj.
"Ne znam da li je postojala neka zvanična komunikacija među vojnim zvaničnicima, niti da li su imali vremena da o tome raspravljaju. Koliko znam, zvaničnih razgovora nije bilo. Ja sam za ovaj predlog čuo iz medija", rekao je Peskov.
Raša tudej je ranije prenela da je Čavušoglu rekao da bi Ankara mogla da dozvoli Moskvi da koristi Indžirlik u borbi protiv pripadnika takozvane Islamske države u Siriji.
"Sarađivaćemo sa svima koji se bore protiv Islamske države", rekao je Čavušoglu u intervjuu za kanal TRT.
Čavušoglu je, piše ruski medij, istakao da je "Ankara otvorila vazduhoplovnu bazu Indžirlik svima koji žele da se pridruže aktivnoj borbi".
"Zašto ne sarađivati sa Rusijom na isti način? Turska je spremna za takvu saradnju. Terorizam je naš zajednički neprijatelj. Udruženi napori su važni kako bi se izbegli negativni incidenti (među stranama koje se bore protiv Islamske države)", ocenio je Čavušoglu.
Vazduhoplovnu bazu Indžirlik trenutno koriste američke, nemačke, britanske, katarske i saudijske vazduhoplovne snage.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turci demantovali: Ne damo Rusima da koriste našu bazu!

Izvor: Vesti-online.com, 04.Jul.2016

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da je Ankara spremna da sarađuje sa Rusijom u borbi protiv Islamske države, ali da nije dala zeleno svetlo za korišćenje baze Indžirlik, javljaju ruski portali...Prethodno su turski mediji saopštili da je Čavušoglu dao saglasnost da se ruski...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.