Bašar al Asad: Ni čudovišta ne bi izvela masakr kao ovaj u Huli

Izvor: Blic, 04.Jun.2012, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bašar al Asad: Ni čudovišta ne bi izvela masakr kao ovaj u Huli

Predsednik Sirije Bašar al-Asad negirao je danas da je njegov režim odgovoran za nedavni masakr u Huli, ističući da “čak ni čudovišta” ne bi mogla da izvedu tako “gnusan zločin”.

U svom prvom govoru pred sirijskim parlamentom od januara, Al-Asad je za masakr okrivio strane imperijaliste, koji podstiču nemire i terorizam u zemlji.

-Ono što se dogodilo u Huli i drugim mestima u Siriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su brutalni masakri koje čak ni čudovište ne bi moglo da izvede. Ako ne osećamo bol koji steže naša srca, kao što ga ja osećam, zbog okrutnih događaja – posebno nad decom, onda mi nismo ljudska bića – izjavio je on.

-Napori da se sirijski predsednik svrgne s vlasti, koji su prisutni u zemlji, nisu politički problem, već projekat uništenja zemlje. U pitanju je terorizam. Suočavamo se sa stvarnim ratom koji nam se nameće izvana – istakao je Al-Asad.

Sirijski predsednik, koji insistira da vlast neće biti popustljiva u obračunu sa demonstrantima, uporedio je odgovor svog režima protiv opozicije sa hirurgom koji izvršava operaciju.

-Kada hirurg u operacionoj sali reže i čisti i amputira, a rana krvari, da li mu kažemo da su njegove ruke krvave? Ili smo mu zahvalni za spasavanje pacijenta? – upitao je on.



Rupe u režimu

Kritičari sirijskog predsednika kažu da je njegov govor ništa više od ponavljanja vladinih tvrdnji da je zemlja pod napadom islamističkih ekstremista koje podupiru strane sile.

-Politički gledano, ovo je mentalitet negiranja. To je kontradikcija. On nastavlja da priča o reformama, dijalogu i političkim pravcima, dok opoziciju naziva teroristima i kriminalcima – rekao je Vael Merza, član opozicionog Sirijskog nacionalnog saveta (SNS).

On smatra da Al-Asadov govor otkriva rupe režima.

-Govor odaje mnoge poruke o njegovoj vlasti. On se više nije histerično smejao, ton njegovog glasa je bio slabiji, a Skupština je imala naređenje da mu ne aplaudira kao pre. Vidi se da je to došlo od velikog pritiska na režim i samog Bašara – ocenio je Merza.

Svedoci i UN krive vladu za zločin

Svedoci masakra u Huli, u kojem je nožem ili iz vatrenog oružja ubijeno više od 100 ljudi, među kojima 49 dece, krive vladinu miliciju za zločin.

Posmatrači Ujedinjenih nacija takođe su izrazili sumnju da su vladine snage ubile većinu žrtava.

Povezane vesti: Talas nasilja u Siriji se nastavlja, 31 osoba poginula Klintonova traži od Rusije da podrži političke promene u Siriji Sukobi pristalica i protivnika Bašara al-Asada u Libanu, poginulo sedam osoba U Siriji oslobođena 223 zatvorenika Rusija: Masakr u Huli dobro isplanirana akcija pobunjenika

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.