B92 zavirio u rusku bazu: Rusi neće skoro iz Sirije VIDEO

Izvor: B92, 13.Maj.2016, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

B92 zavirio u rusku bazu: Rusi neće skoro iz Sirije VIDEO

Hmejmim -- Reporterka B92 Aleksandra Godfroa imala je ekskluzivnu priliku da uđe u rusku vojnu bazu Hmejmim u Siriji.

Iako je još 15. marta Vladimir Putin svečano objavio da se glavnina ruske vojske povlači iz Sirije jer je zadatak završen, u bazi se radi punom parom - bez ikakvog nagoveštaja da se Rusija povlači iz Sirije.

Ruski bombarderi i lovci poleću na zadatak sa aerodroma u sirijskoj Latakiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde je zapravo ruska vojna baza Hmejmim. Poleću uz zaglušujući zvuk ka Raki, Aramu, Der Zoru.

Iako ne dozvoljava da se sve podredi, i bez nadzora ruska vojska spremno pokazuje da su joj u Siriji aktivni bombarderi i lovci suhoji 24, 30, 34 i suhoj 35S, kao i helikopteri, transportni i borbeni.

Bombarderi, lovci presretači. Iako niko nikada nije znao koliko letelica ima ruska vojska u Siriji jasno je da je u Siriji ostao veliki broj njih.

Misija označena kao borba protiv međunarodnog terorizma nije završena. Prema tvrdnjama nadležnih u ruskoj armiji u potpunosti je povučen suhoj 25, kao i drugi avioni i helikopteri neimenovanih modela.

"Ukupno je vraćeno oko 30 letelica na teritoriju Rusije. I znatan deo vojske koji se radio na tehničkom upravljanju i drugim mestima. A ostalo je tačno onoliko koliko je potrebno da izvršavamo našu misiju borbe protiv međunarodnih terorista Islamske države i Džabat al Nusre", kaže za B92 birgadni general Igor Konašenkov, načenik uprave za odnose sa javnošću min odbrane RF

Ovde je smešten i dežurni centar za pomirenje zaraćenih strana u Sirijskoj arapskoj republici, što je zvanični naziv centra u koji stiže sva informacija sa terena i iz svih mogućih izvora uključujući internet. Načelnik centra visoko ocenjuje saradnju sa sličnim američkim centrom u Amanu.

"Za kontakt i razmenu informacije koordinaciju akcija sa američkom stranom imamo stanicu veze koja radi danonoćno (pokazuje na momka). Najmanje jednom dnevno a po potrebi i češće na vezi smo zarad razmene informacije o kršenju prekida vatre", general-major Sergej Kuralenko, načelnik centra za pomirenje.

Ruska vojska tvrdi da ne planira otvaranje druge baze u Siriji uz objašnjenje da odavde može da poleti na zadatak u bilo koji deo zemlje. Baza Hmejmim ni u čemu ne zavisi od sirijskih vlasti ili vojske.

"Baza je u potpunosti nezavisna. Sve potrebe baze podmiruju se sa teritorije Rusije. U potpunosti. I što se tiče goriva, i municije i hrane i drugih sredstava. Ovde radimo održavanje i popravku i najsloženijih problema na svim letelicama. Niaravno, bazu obezbeđuje ruska vojska", kaže Konašenkov.

U Hmejmimu ne nedostaje ni sadržaja za opuštanje i provođenje slobodnog vremena – ko voli može da igra odbojku ili košarku, da diže tegove na pustinjskom suncu ili da u prohladnom modulu biblioteke pozajmi neku knjigu.

Dežurni biblotekar kaže da oficiri uglavnom čitaju istorijske knjige i romane, vojnici avanturističke i fantastiku, a dame iz kuhinje i kantine romantična dela. Akcenat je ipak na patriotskim sadržajima.

"Uključujemo muziku sa razglasa za vreme doručka, ručka i posle večere.– grupa Ljube, Agata Kristi, Bi-2 - patriotski ruski rok", kaže bibliotekar.

Ništa manje patriotske marševe, ruski vojnici i medicinsko osoblje vežbali su i za paradu kada smo tamo boravili. Koliko je njih – ruskih vojnika i oficira tačno u Siriji vojna je tajna – bila i ostala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.