Asadove snage zauzele strateški važan aerodrom na severu Sirije

Izvor: RTS, 17.Okt.2019, 08:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asadove snage zauzele strateški važan aerodrom na severu Sirije

Na severoistoku Sirije već osmi dan traje turska vojna operacija uprkos pozivima svetskih sila Ankari da je obustavi. Sirijske snage zauzele su strateški važan aerodrom u Tapki. Turska vojska i antivladine snage grupišu se oko Manbidža u koji su ušli sirijski vojnici.
Zajedničke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sirijsko – ruske snage ušle su u pogranični grad Kobane, pošto su prethodno Kurdi i vlasti u Damasku dogovorili o zajedničkoj borbi protiv turske invazije.

Kao odgovor na tursku invaziju sirijske vladine snage ušle su na severoistoku zemlje u više strateških gradova i sela i zauzele aerodrom u mestu Tapki.
Sa druge strane, milicija koju podržava Turska napada grad Ras el Ain ali i pored vazdušne i kopnene ofanzive borci nisu napredovali.
"Aerodrom u Tapki je strateški važan za severnu Siriju jer omogućava razmeštanje trupa iz Alepa i Rake u pogranične oblasti kako bismo odgovorili na tursku ofanzivu," kaže pripadnik snaga Bašara el Asada, Almad Husein.

Istovremeno, traju diplomatski pritisci iz sveta na Tursku da okonča ofanzivu na kurdske položaje u Siriji. U Ankari je američki savetnik za nacionalnu bezbednost, a očekuju se državni sekretar Majk Pompeo i potpredsednik Majk Pens.
Kako je najavljeno predsednik Erdogan će se sastati samo sa Majkom Pensom. U Sočiju bi 22. oktobra trebalo da se sastanu predsednici Rusije i Turske.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Oglasio se Asad, kaže da će odgovoriti na agresiju svim legitimnim sredstvima

Izvor: RTS, 17.Okt.2019

Bašar el Asad je poručio da će njegove snage odgovoriti na "tursku agresiju bilo gde u Siriji, svim legitimnim sredstvima". . Sirijske režimske snage odgovorile su na poziv Kurda sa severa zemlje, koji su tražili pomoć...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.