SB UN usvojio rezoluciju o primirju u Siriji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2018, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB UN usvojio rezoluciju o primirju u Siriji

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je danas usvojio rezoluciju, kojom se zahteva da "bez odlaganja" stupi na snagu 30 dana primirja u Siriji kako bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći i evakuacije teško bolesnih i ranjenih.

Savet bezbednosti UN prethodno je za petak zakazao glasanje o rezoluciji, a potom je za danas odložio sednicu.

U međuvremenu objavljeno je da je novi talas bombi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zasuo sirijski region Guta, uporište pobunjenika, koji istovremeno gađaju bolnicu u prestonici Damasku.

Broj civilnih žrtava i naneta šteta predstavljaju jedan od najgorih slučajeva u Siriji od kako je vlada u velikim sukobima 2016. zauzela delove sirijske provincije Alep, koja je bila pod kontrolom pobunjenika.

Kako britanska agencija navodi, sve oči su uprte u Moskvu i glavno pitanje je da li će Rusija, saveznica sirijskog predsednika Bašara al Asada koja ima pravo veta u Savetu bezbednosti UN, podržati rezoluciju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije da je Rusija spremna da se usaglasi sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN o Siriji, ali da joj je potrebna garancija o prekidu vatre.

Lideri Francuske i Nemačke su u pismu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zatražili njegovu podršku rezoluciji o hitnom prekidu vatre u Siriji, saopštio je neimenovani izvor iz Jelisejske palate.

Ruski ambasador u UN, Vasili Nebenzja, na čiji zahtev je sazvana sednica, uložio je amandmane na rezoluciju u poslednjem trenutku, navodeći da predložena rezolucija "jednostavno nije realna".

On je takođe optužio svetske medije za masovnu kampanju dezinformisanja koja ignoriše, kako je rekao, da su se na hiljade boraca, uključujući ekstremiste Al Kaide, sklonili u istočnu Gutu odakle napadaju prestonicu.

Članovi Saveta bezbednosti su saopštili da moraju da razmotre ruske predloge.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju o primirju u Siriji - nekoliko minuta kasnije Guta bombardovana!

Izvor: BKTV News, 24.Feb.2018

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je danas usvojio rezoluciju, kojom se zahteva da "bez odlaganja" stupi na snagu 30 dana primirja u Siriji kako bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći i evakuacije teško bolesnih i ranjenih, javlja Rojters...Savet bezbednosti UN prethodno je...

Nastavak na BKTV News...

Epilog rezolucije UN o Siriji: Dostavljanje humanitarne pomoći i evakuacija teško bolesnih i ranjenih

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2018, 08:59

Bez odlaganja stupa na snagu 30 dana primirja u Siriji..Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio rezoluciju, kojom se zahteva da "bez odlaganja" stupi na snagu 30 dana primirja u Siriji kako bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći i evakuacije teško bolesnih i ranjenih,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.