Amerika naoružava sirijske pobunjenike?! Kupuje oružje vredno milijarde dolara

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Sep.2017, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika naoružava sirijske pobunjenike?! Kupuje oružje vredno milijarde dolara

Pentagon je od septembra 2015. do maja 2017. godine potrošio više od 700 miliona dolara na oružje

Pentagon je izdvojio oko 2,2 milijadrde dolara za kupovinu velike količine oružja i municije iz zemalja istočnog bloka, koje završava u Siriji, navodi se u istraživanju koje su objavili BIRN i OČRP.

Prema tom istraživanju, poraz terorističke grupe, tzv. Islamske države zavisi od ogromne količine oružja iz Istočne Evrope, koje Pentagon pod velom tajne šalje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u ruke oko 30.000 boraca protiv Islamske države.

Borce protiv Islamske države naoružavaju kalašnjikovima, minobacačima i municijom proizvođača sa Balkana, Centralne Evrope i bivših sovjetskih zemalja, a oružje se našlo i na frontu borbe protiv ID, tokom preuzimanja grada Rake u Siriji, što ekstremisti smatraju prestonicom takozvanog kalifata ID.

Pentagon tim borcima oružje dostavlja koristeći nepotpunu dokumentaciju, ne otrkivajući državama od kojih kupuju da je krajnja destinacija Sirija, zaključuju BIRN i OČRP.

Stručnjaci za transfer oružja kritikovali su SAD zbog skrivanja krajnje destinacije naoružanja koje Pentagon kupuje, zaobilazeći međunarodna pravila o trgovini oružjem.

Pentagon je bio i primoran da prestane da transportuje oružje preko Nemačke, nakon što su zvaničnici u Berlinu izrazili zabrinutost zbog velikih količina kružja koje su prolazile kroz američke vojne baze u Nemačkoj na putu do Sirije.

i municiju koja je najverovatnije namenjena sirijskim pobunjenicima, pišu BIRN i OČRP.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.