Kurdi negiraju da su turske snage zauzele pogranični grad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2019, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurdi negiraju da su turske snage zauzele pogranični grad

Sirijske demokratske snage (SDF), koje predvode Kurdi, negirale su danas da su snage koje podržava Turska preuzele kontrolu nad centrom pograničnog grada Ras el Ajna, na severoistoku Sirije.

Zvaničnik SDF-a Marvan Kamišlo rekao je da su snage koje podržava Ankara ušle jedan kraj Ras el Ajna, industrijski okrug, nakon višečasovnog granatiranja, koje je dovelo do "taktičkog povlačenja" iz te oblasti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Sada je počeo napad SDF-a i sada su u toku veoma žestoki sukobi. Sukobi se nastavljaju u industrijskom okrugu", rekao je on za Rojters.

Prethodno je neimenovani turski bezbednosni zvaničnik rekao za britansku agenciju da su sirijski pobunjenici, koje podržava Turska, preuzeli kontrolu nad centrom Ras el Ajna, na severoistoku Sirije.

"Sirijska nacionalna armija preuzela je jutros kontrolu nad gradskim centrom. Vrše se inspekcije u stambenim oblastima", rekao je on.

Prema navodima turskog Ministarstva odbrane, "stambeni centar Ras el Ajna stavljen je pod kontrolu tokom uspešnih operacija istočno od reke Eufrat", prenosi AP.

Izgleda da su snage sirijskih Kurda uspele da pruže otpor u pojedinim delovima grada.

U međuvremenu, Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila je da je broj poginulih civila u ofanzivi Turske na sever Sirije porastao na 30.

Sirijska uprava predvođena Kurdima na severoistoku zemlje saopštila je da je 191.069 osoba raseljeno posle turskih operacija.

UN su u petak iznele procenu da je oko 100.000 ljudi napustilo svoje domove na severu Sirije, otkako je ofanziva počela u sredu.

Američki vojnici na udaru turskih snaga u Siriji

Američki vojnici u Siriji našli su se pod artiljerijskom vatrom Turske, u oblasti u kojoj Ankara zna da su prisutni Amerikanci, saopštio je Pentagon.

U međuvremenu, turske snage naišle su na žestok otpor kurdskih boraca, saveznika SAD, trećeg dana ofanzive Ankare na sever Sirije, u vreme kada se povećava broj žrtava te ofanzive, intenziviraju međunarodne kritike, a broj onih koji su pobegli od nasilja procenjuje na oko 100.000.

Portparol Pentagona i kapetan američke mornarice Bruk Devolt rekao je da je do artiljerijske eksplozije došlo na udaljenosti od nekoliko stotina metara od oblasti, gde su bili američki vojnici, prenosi AP.

On je naglasio da nije bilo povređenih američkih vojnika i da se oni nisu povukli iz Kobanija.

Međutim, AP je kasnije objavio da su američki zvaničnici, koje ne imenuje, rekli da su vojnici napustili uporište na brdu kod grada Kobani posle napada.

Oglasila se i Turska, navodeći da američki vojnici nisu bili njihova meta, već da je to bio odgovor na napad kurdskih grupa, koje su bile u blizini.

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je prekinulo napad nakon što je stupilo u kontakt sa SAD.

Američki zvaničnici navode da očekuju da evakuacija vojnika bude privremena.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Američki vojnici na udaru turskih snaga u Siriji

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Okt.2019

DAMASK - Američki vojnici u Siriji našli su se pod artiljerijskom vatrom Turske, u oblasti u kojoj Ankara zna da su prisutni Amerikanci, saopštio je Pentagon.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Američki vojnici na udaru turskih snaga u Siriji

Izvor: RTS, 12.Okt.2019

Američki vojnici u Siriji našli su se pod artiljerijskom vatrom turskih snaga, u oblasti u kojoj Ankara zna da su prisutni Amerikanci, saopštio je Pentagon. . Portparol Pentagona i kapetan američke mornarice Bruk Devolt...

Nastavak na RTS...

RT: Američke snage se našle pod artiljerijskom vatrom turskih snaga u Siriji - Pentagon

Izvor: Vostok.rs, 12.Okt.2019

Američke trupe stacionirane na severu Sirije našle su se pod artiljerijskom vatrom s obližnjih turskih položaja, potvrdio je Pentagon. Navodi se da nije bilo i povređenih. Nakon ranijih medijskih izveštaja o eksplozijama u blizini grada Kobanija, Pentagon je saopštio da su se američke trupe...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.