Američki vojnici na udaru turskih snaga u Siriji

Izvor: RTS, 12.Okt.2019, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki vojnici na udaru turskih snaga u Siriji

Američki vojnici u Siriji našli su se pod artiljerijskom vatrom turskih snaga, u oblasti u kojoj Ankara zna da su prisutni Amerikanci, saopštio je Pentagon.
Portparol Pentagona i kapetan američke mornarice Bruk Devolt rekao je da je do artiljerijske eksplozije došlo na udaljenosti od nekoliko stotina metera od oblasti, gde su bili američki >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vojnici, prenosi AP.

On je naglasio da nije bilo povređenih američkih vojnika i da se oni nisu povukli iz Kobanija.
Međutim, AP je kasnije objavio da su američki zvaničnici, koje ne imenuje, rekli da su vojnici napustili uporište na brdu kod grada Kobani posle napada.
Ankara: Amerikanci nisu bili meta 
Oglasila se i Turska, navodeći da američki vojnici nisu bili njihova meta, već da je to bio odgovor na napad kurdskih grupa, koje su bile u blizini.
Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je prekinulo napad nakon što je stupilo u kontakt sa SAD.
Američki zvaničnici navode da očekuju da evakuacija vojnika bude privremena.
Ankara je prethodno saopštila da je zauzela više sela, koje drže Kurdi u pograničnoj oblasti.
Otpor Kurda 
Turske snage naišle su na žestok otpor kurdskih boraca trećeg dana ofanzive Ankare na sever Sirije, u vreme kada se povećava broj žrtava te ofanzive, intenziviraju međunarodne kritike, a broj onih koji su pobegli od nasilja procenjuje na oko 100.000. 
U međuvremenu, strahovanja međunarodne zajednice da bi turska ofanziva u Siriji mogla da dovede do oživljavanja takozvane Islamske države potkrepljuju eksplozije dva automobila bombe ispred restorana u centru Kamišlija, koji je pod kontrolom Kurda.
U eksplozijama su stradale tri osobe, a estremisti su preduzeli odgovornost za njih.
Takođe, turske snage su žestoko granatirale taj grad, a tom prilikom napada pogođen je zatvor u kojem se nalaze pripadnici Islamske države, saopštili su kurdski zvaničnici u Siriji.
Oni su objavili video-snimak na kojem se vidi kako granata navodno pada u dvorište zatvora, a nekoliko sekundi kasnije, nekolicina ljudi otvara vrata u pokušaju da pobegne iz zatvora.
Kurdsi borci vodili su intenzivne borbe protiv turskih vojnika, koji pokušavaju da preuzmu kontrolu nad dva velika grada duž tursko-sirijske granice, saopštila je organizacija za nadgledanje sukoba.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Ubijeno 74 kurdskih boraca u Siriji"

Izvor: B92, 12.Okt.2019

Broj poginulih pripadnika snaga koje predvode Kurdi u Siriji, koji se bore protiv turske ofanzive, porastao je na 74...Većina njih ubijena je u oblasti Tel Abjada, na severu Sirije, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu...Direktor Opservatorije Rami Abdulrahman...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.