Američki sud presudio da su Iran i Sirija odgovorni za napade u Izraelu

Izvor: B92, 03.Jun.2020, 12:24

Američki sud presudio da su Iran i Sirija odgovorni za napade u Izraelu

Sud u SAD je presudio da su Iran i Sirija odgovorni za naknadu štete za američke građane ranjene i ubijene u nizu napada Palestinaca u Izraelu

Uključujući ubistvo veterana vojske SAD.

Sudija Randolf D. Mos iz okružnog suda SAD u okrugu Kolumbija je presudio da Amerikanci ranjeni i ubijeni u napadima Palestinaca imaju pravu na odštetu Irana i Sirije jer su te zemlje obezbedile "materijalnu podršku" ekstremističkim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizacijma Hamasu i palestinskom Islamskom džihadu.

Sud još nije odredio obim odštete, a naredbu su tokom vikenda postavili onlajn federalni sudovi.

Sirija, Iran i iransko Ministarstvo za informacije o bezbednosti su navedeni kao okrivljeni u tom slučaju ali nisu učestvovali u sudskom postupku.

Naplata štete biće veliki izazov.

Američki sudovi su i ranije naređivali Vladi Irana da plati stotine miliona dolara porodicama Amerikanca koje su ubili palestinski ekstremisti.

Međutim, pošto Iran i SAD nemaju diplomatske odnose, naplata štete nije bilo.

Tejlor Fors je američki vojni veteran koji se školovao u Izraelu 2016. godine, kada ga je u Tel Avivu ubio jedan palestinski napadač.

Kongres je kasnije usvojio Akt Tejlor Fors na osudsnovu čega se uskraćuje fondovi Palestincima za koje se tvrdi da se koriste za nagrađivanje porodica napadača.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.