Ameri UŽIVAJU U MUKAMA sirijske vojske: Sa Kurdima čiste IS, a u dolini Eufrata MIRNO GLEDAJU (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2018, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ameri UŽIVAJU U MUKAMA sirijske vojske: Sa Kurdima čiste IS, a u dolini Eufrata MIRNO GLEDAJU (VIDEO)

Žele smrt što više sirijskih vojnika

Prošlog vikenda, Sirijska arapska vojska (SAA) i njeni saveznici odbili su još jednu seriju napada IS na grad Al-Bukamal na sirijsko-iračkoj granici. IS je koristio nekoliko samoubica u auto-bombama da bi probili odbranu sirijske vojske, ali nisu uspeli da zauzmu ključne pozicije.

Pročitajte i:

U sukobima od 8. do 10. juna, oko 35 vladinih boraca je ubijeno, prema opozicionim izvorima, dok je sirijska vojska >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << likvidirala 20 džihadista IS i uništila najmanje dve auto-bombe. SAA je takođe rasporedila pojačanja, nekoliko novih jedinica, kako bi se stabilizovala situacija u toj oblasti.

Prema lokalnim izvorima, svi nedavni pokušaji IS za osvajanje al-Bukamala uključili su napade sa istočne obale Eufrata, gde su koalicija pod vođstvom SAD i njeni štićenici iz Sirijskih demokratskih snaga (SDF) trebali da se bore protiv terorističke grupe.

Devetog juna ruski vojni portparol Konašenkov izjavio je da sva uporišta IS u Siriji ostaju u područjima pod kontrolom koalicije na čelu sa SAD. Izjava Konašenkova verovatno se odnosi na područje At Tanf i istočne obale Eufrata, gde su ćelije IS još uvek prilično aktivne.

U međuvremenu, SDF je nastavio napredak ka gradu Dašiša zauzevši sela Abu Hamdah, Šamas i Al-Hulva. Napredak je podržala ne samo koalicija pod vođstvom SAD, već i udari  iračkih aviona i artiljerije, koja je pogodila neke ključne objekte IS-a u pograničnoj oblasti i dolini Eufrata.

Armaments captured from ISIS after SDF advanced 2 km today. East of #Shaddadi. pic.twitter.com/27oJyeqIV3

— Afarin Mamosta (@AfarinMamosta) June 11, 2018

Nije jasno zašto SDF i koalicija nastavljaju da ignorišu grupu sela koju drži IS u svojoj zoni odgovornosti doline Eufrata. Ovo omogućava nekim izvorima iz Damaska i Rusije da špekulišu da snage pod vodstvom SAD indirektno ohrabruju napade IS na vladine snage.

Joint US-French SOF convoy on Deir Ezzor frontline pic.twitter.com/3xaKdXTySl

— aris roussinos (@arisroussinos) June 12, 2018

SAA je takođe pokrenula operaciju protiv ćelija IS u istočnoj Al Suvajdi oslobađajući dolinu Arara i selo Rasm Hatite. Novinska agencija Amak koja je povezana sa IS tvrdi da je u sukobima ubijeno 12 vojnika SAA. Međutim, ćelije IS  u toj oblasti imaju malo šanse da se odupru vladinim snagama još dugo.

Vesti iz Sirije, Iraka i Jemena pogledajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.