Alepo je ništa u poređenju sa užasom koji Idlib...

Izvor: B92, 11.Sep.2018, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Alepo je ništa u poređenju sa užasom koji Idlib..."

Ruska vojska saopštila je da su pobunjenici u Siriji snimili lažni hemijski napad za koji nameravaju da okrive vladu u Damasku.

Centar za pomirenje u Siriji je naveo da su snimateljske ekipe nekoliko bliskoistočnih TV stanica i jednog američkog kanala danas snimile scene u gradu Džisr al-Šugur u provinciji Idlib.

Navedeno je da je snimljen navodni napad bombama s hlorom. Ta izjava je najnovija u nizu ruskih upozorenja da pobunjenici u Idlibu pripremaju inscenirani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hemijski napad da bi izazvali napad SAD i njihovih saveznika na sirijsku vojsku.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drian upozorio je da će ofanziva sirijske vojske u provinciji Idlib imati direktne posledice po bezbednost Evrope zbog rizika od raspršivanja hiljada džihadista koncentrisanih u tom području.

"Postoji bezbednosni rizik jer u tom području ima mnogo džihadista, većinom pripadnika al-Kaide, između 10.000 i 15.000 koji bi sutra mogli da ugroze našu bezbednost. Oni bi mogli da se rasprše ako do sirijske i ruske ofanzive dođe u uslovima o kakvima razmišljamo", rekao je šef francuske diplomatije. On je ocenio da je među džihadistima "nekoliko desetina" Francuza.

Upozoravajući na opasnost humanitarne katastrofe u provinciji u kojoj boravi oko tri miliona ljudi, le Drian je rekao da primer Alepa, pobunjeničkog uporišta koje je vojska oslobodila u decembru 2016, neće biti "ništa u poređenju s užasom koji Idlib može predstavljati". Savet bezbednosti UN se ponovo sastaje da bi se razgovaralo o Idlibu.

Le Drian je izrazio zabrinutost i zbog mogućih hemijskih napada u toj provinciji, ponovio francusku "crvenu liniju" i zapretio novim udarima na sirijske snage ako dođe do upotrebe hemijskog oružja.

"Čini se da postoji određena psihološka priprema s ruske strane za upotrebu hemijskog oružja, za šta bi bile okrivljene terorističke grupe", izjavio je on.

Rusija je danas ponovila da sirijski pobunjenici pripremaju inscenirani napad hemijskim oružjem.

Le Drian je i Rusiji uputio upozorenje, ocenivši da Moskva ofanzivom više gubi nego što dobija.

"Ako Rusija odbaci svoj angažman za stabilizaciju u Idlibu, dolazi u opasnost da se nađe potpuno sama posle katastrofe čije posledice će snositi", rekao je le Drian.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je da se ne sme dozvoliti da "teroristi" u sirijskoj provinciji Idlib koriste stotine hiljada ljudi kao "žive štitove".

Prema njegovim rečima, u Idlibu, poslednjem pobunjeničkom uporištu u Siriji, koncentrisane su "desetine hiljada" boraca povezanih s al-Kaidom, Islamskom državom i drugim ekstremističkim organizacijama.

Nebenzja je obavestio Savet bezbednosti o rezultatima u petak održanog samita predsednika Rusije, Turske i Irana, i naveo da su te tri zemlje posvećene "definitivnoj eliminaciji terorizma u Siriji".

On je rekao da postoji "hitna potreba" da se opozicioni borci koji žele političko rešenje odvoje od "terorista" i pozvao one koji imaju uticaja da izvrše pritisak da bi do toga i došlo.

Naglašena je i potreba da se izbegnu civilne žrtve.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli optužila je sirijskog predsednika Bašara el-Asada i njegove saveznike Rusiju i Iran da "razaraju" poslednje veliko pobunjeničko uporište u provinciji Idlib a da od zapada traže da to "nazove mirom" i finansira ponovnu izgradnju Sirije.

Hejli je ponovila upozorenje da bi napad na Idlib bio "nesmotren" i da bi imao "strašne posledice za koje će ih svet smatrati odgovornim". Ona je pred Savetom bezbednosti rekla da "Rusija ima moć da zaustavi katastrofu koja se nadvija nad Idlibom".

Prema njenim rečima, američka vlada nije videla nikakve korake koji bi govorili da su "Rusija, Iran i Asad zainteresovani za političko rešenje".

"Sve što smo videli su potezi kukavica zainteresovanih za krvavo vojno osvajanje Idliba", rekla je ona.

Ruski izaslanik za Siriju Aleksandar Lavrentjev rekao je da Rusija, Turska i Iran mogu da postignu kompromis o sirijskoj provinciji Idlib.

Lavrentjev je izjavio da je odgovornost Turske da ubedi pobunjenike u Idlibu da se ograde od boraca povezanih s al-Kaidom i izrazio uverenje da ruska, turska i iranska vojska mogu da dogovore poziciju o Idlibu prihvatljivu svim stranama. On je izjavu dao u Ženevi, gde je razgovarao s izaslanikom UN i turskim i iranskim diplomatama. Tema razgovora je bila sve izvesnija ofanziva sirijske vojske na Idlib.

Prema njegovim rečima, pobunjenici u Idlibu pripremaju inscenirani hemijski napad za koji bi potom bila okrivljena vojska. On je upozorio SAD i njihove saveznike da ne koriste takvu "provokaciju" kao izgovor za napad na Siriju.

Iranski ambasador u UN Golamali Hošro upozorio je danas SAD, Veliku Britaniju i Francusku da ne napadaju Siriju "pod izgovorom" navodne upotrebe hemijskog oružja.

Hošro je pred Savetom bezbednosti UN rekao da je sirijsko hemijsko oružje uništeno i da bi njegova navodna upotreba bila "izmišljotina zarad upotrebe sile" i "daljeg komplikovanja situacije". Prema njegovim rečima, lideri Rusije, Turske i Irana su "odlučni da nastave saradnju da bi se teroristi eliminisali".

Iranski ambasador je naveo da je borba protiv terorizma u sirijskoj provinciji Idlib, poslednjem pobunjeničkom uporištu, "integralni deo misije povratka mira i stabilnosti u Siriju" ali da ta borba "ne sme da naškodi civilima".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.