ALARMANTNO! DŽIHADISTI STEŽU OBRUČ OKO SRBIJE! Povratnici iz ratova u Siriji i Iraku stižu na Kosovo i Metohiju!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Avg.2019, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALARMANTNO! DŽIHADISTI STEŽU OBRUČ OKO SRBIJE! Povratnici iz ratova u Siriji i Iraku stižu na Kosovo i Metohiju!

Hiljade boraca iz Sirije i Iraka vraća se u svoje matične države, planiraju da se grupišu i osnuju kampove za dalje delovanje

Povratnici koji su se borili na prostoru Islamske države, a poreklom su sa Balkana, uskoro će u velikom broju opkoliti Srbiju, što je ozbiljan bezbednosni alarm!

Džihadisti planiraju grupisanje na određenim lokacijama širom Bosne i Hercegovine, te Albanije, što će im omogućiti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da se ujedine i deluju protiv hrišćanskih država s kojima se graniče, a Srbija im predstavlja poseban trn u oku.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona već je upozorilo na katastrofalne posledice za bezbednost ako bi u Prihvatni centar Salakovac bile smeštene porodice povratnika sa ratišta u Siriji. Nezvanične procene govore da se radi o 300 osoba iz BiH koje su na području Sirije i oko 50 muškaraca u zarobljeničkim kampovima pod nadzorom Kurda i savezničkih snaga - navodi se i dodaje da je još veća opasnost za region to što treću godinu zaredom, prema broju zahteva i dobijenih dozvola za boravak u Albaniji, prvo mesto zauzimaju mudžahedini iz Sirije, Pakistana i Iraka.

Bezbednosni stručnjak Dževad Galijašević kaže da je povratak ratnika uperen direktno protiv bezbednosti celog regiona, pa i Evropske unije.

- U BiH i Mostar dolaze u talasima pripadnici radikalnih verskih ideologija, neutvrđenog i sumnjivog porekla. Oni su preplavili područja koja naseljavaju Hrvati u BiH. Verska i etnička slika se pod pritiskom ovih povratnika sa ratišta značajno menja. Pojedini političari pokušavaju da odvuku pažnju od ovih vrlo opasnih procesa, koji se ovih dana realizuju u BiH - ocenjuje Galijašević.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da prištinska vlast ima blagonaklon odnos prema džihadistima koji su se na KiM vratili sa ratišta iz Sirije i Iraka i da je to velika opasnost.

- Naše službe rade svakodnevno i neće dozvoliti da se bilo kakva nestabilnost prenese na centralni deo Srbije. Svesni smo rizika koji postoji, ali imamo adekvatne snage koje na to mogu da odgovore - rekao je Stefanović i dodao da se aktivnosti tih ljudi prate kako ne bi doveli u opasnost građane od mogućih terorističkih akata.

Političko-vojni analitičar Zoran Dragišić ističe da sve povratnike moraju da prate i procesuiraju nadležne službe jer to države regiona tretiraju kao krivično delo.

- Srbija ima odlične bezbednosne i vojne potencijale za odbranu, bezbednost građana nije ugrožena. Aktivno se prate kretanja islamskih boraca koji su državljani Republike Srbije, pa onda i iz regiona. Svaka država iz okruženja mora da se pobrine da oni budu procesuirani za ono što su radili - navodi Dragišić.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže da BiH nema institucionalne kapacitete da se suoči sa ovakvim izazovima, a taj posao otežava sukobljavanje političara iz srpskog, bošnjačkog i hrvatskog korpusa, što povećava rizik od ekstremističkih napada. On podseća na nedavno upozorenje koje je objavila Ambasada SAD u Prištini američkim državljanjima zbog "aktuelne pretnje koju predstavljaju transnacionalne terorističke organizacije i pojedinci koji zagovaraju ekstremističke ideologije". U poruci se dodaje da su ekstremisti i dalje fokusirani na turističke lokacije, velike javne skupove, tržne centre, prometne puteve, kao i druga mesta koja posećuju građani zapadnih zemalja.

- Ovo je velika pretnja jer kad Amerika izda takvo upozorenje, to je već akutna opasnost. Nije isključen njihov pokušaj udara na Srbiju jer imaju iste interese kao i prištinske vlasti.

Ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Dragan Mektić doneo je odluku da se povratnici iz redova Islamske države i njihove porodice smeste u Prihvatni centar Salakovac, nadomak Mostara, čemu se oštro suprotstavlja njegov zamenik Mijo Krešić. Mektić smatra da je Salakovac idealno mesto za bosanskohercegovačke državljane koji se po osnovu readmisije vraćaju u zemlju, a u tu kategoriju, tvrdi, spadaju i lica koja su trenutno u zarobljeničkim kampovima u Iraku i Siriji zbog ratovanja na strani Islamske države.

- Ne može niko da govori da se u Salakovac ne mogu smestiti te osobe. Nije to Krešićeva privatna imovina, pa da govori može li ili ne može. Neka kaže zašto ne mogu i ko će sprečiti da se tamo smeste kada je to jedino mesto u BiH z tu namenu - rekao je Mektić.

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE.

Pogledajte rezultate

BONUS VIDEO: KRIMI-SINDIKAT PUŠTA PIPKE: Albanske bande gospodare Evropom, a PRLJAVIM POSLOVIMA dogovaraju čak i preko Fejsbuka (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

BALKAN PUN POVRATNIKA IZ RATOVA U SIRIJI I IRAKU: Džihadisti stežu obruč oko Srbije, vraćaju se u Albaniju, Kosovo i Bosnu

Izvor: Kurir, 25.Avg.2019

Opasnost - Hiljade boraca iz Sirije i Iraka vraća se u svoje matične države, planiraju da se grupišu i osnuju kampove za dalje delovanje

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.