Godfri: Srbija postigla uspeh u oblasti digitalilzacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2021, 06:44

Godfri: Srbija postigla uspeh u oblasti digitalilzacije

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je danas, na konferenciji Sinergija 21, da je Srbija postigla uspeh u oblasti digitalizacije, e-Uprave i tenološkog razvoja.

E-uprava, klaud servisi, regionalni tehnološki centar, pospešivanje IT bezbednosti i rad na digitalizaciji zdravstva i prosvete rezultati su, kaže Godfri, ljudi koji vode Srbiju i razumeju važnost inovacije i digitalizacije za ekonomski i održivi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << napredak zemlje.

Godfri je, na otvaranju dvodnevne online konferencije o inovacijama Sinergija 21 "Digital hotspot", čije je pokrovitelj kompanija Majkrosoft, izrazio zadovoljstvo što Srbija i SAD iz godine u godinu jačaju partnerstvo i što naša zemlja beleži veliki napredak u domenu digitalizacije i tehnološkog razvoja.

On je naveo da o dobroj saradnji dve zemlje govore američke kompanije kao što su Majkrosoft, ABM i NCR, koje otvaraju prestavništva u Srbiji.

Poručio je da je neophodno da Srbija ima stabilne i predvidive uslove poslovanja, kao i pouzdan i bezbedan okvir za IT, kako bi se ekonomski i održivi razvoj naše zemlje podigao na viši nivo.

"Američke kompanije investirale su do sada u Srbiji oko četiri miliona dolara i zapošljavaju oko 20.000 radnika, a dobar deo tih ulaganja odnosi se na IT sektor", kazao je Godfri.

Takođe, osvrnuo se na uspehe koje je Srbija ostvarila u domenu digitalizacije i ocenio da je taj sektor umnogome doprineo privrednom rastu naše zemlje.

Savetnik premijerke Nenad Paunović je na panel diskusiji "Jačanje uticaja IT biznisa u Srbiji: Perspektiva ključnih igrača na tržištu" istakao da vlada posebno ulaže u digitalizaciju i tehnološki razvoj zemlje, kako bi se stvorili moderni uslovi rada, a poslovanje približilo svetskim trendovima.

Paunović je podsetio da je vlada donela prva u regionu Zakon o digitalnoj imovini, kao i obezbedila poreski podsticaj za zapošljavanje povratnika i stranaca, kako bi motivisala povratak softverskih inženjera i stručnog kadra u našu zemlju.

Takođe, naveo je da je oformljen Inovacioni fond, a da će se do kraja godine uvesti Strategija razvoja startap ekosistema.

Inicijativa Open Balkan, kazao je Paunović, će omogućiti kreiranje međunarodnih timova i obezbediti razmenu radne snage i iskustava u domenu inovacija sa zemljama regiona.

Paunović je podsetio i da su u osnovnim i srednjim školama u Srbiji oformljena specijalna IT odeljenja i najavio da se radi na projektu "Bio 4 kampus", kojim će se spojiti biomedicina i biotehnologija.

Zahvalio je kompaniji Majkrosoft za uspešnu saradnju sa domaćim IT timom i istakao da je u ovoj firmi radi više od 500 domaćih stručnjaka.

Direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Mihailo Jovanović predstavio je detalje o Data centru u Kragujevcu i istkaao da je to temelj savremenog upravljanja podacima i elektronske usluge u hibridnom načinu rada za građane u okviru "Pametne Srbije".

Jovanović je rekao da je ta kancelarija pokretač digitalizacije u Srbiji i da ima predstavništvo i u "srcu Šumadije", kao i da će Data centar u Kragujevcu postati "srpska silicijumska dolina".

Naglasio je da su strategije koje donosi država brze i efikasne i da pospešuju dostupnost informacija svim građanima Srbije.

Jovanović je, kao veoma uspešan projekat, izdvojio i "Bebo dobrodošla na svet" i sprovođenje vakcinacije preko portala e-Uprave.

Dejan Cvetković (Chief Technology Officer) iz Majkrosoftovog razvojnog centra u Srbiji pozvao je mlade softverske inženjere, programere i IT stručnjake da se pridruže Majkrosoft timu i konkurišu za 40 novih radnih mesta koja ova kompanija planira da popuni do januara 2022.

Na ovogodišnjoj digitalnoj konferenciji Sinergija 21 predstavljeni su trendovi bliske budućnosti, kakve nas to promene čekaju i čime raspolažemo kako bismo pravovremeno pripremili svoje organizacije za doba post-mobilne komunikacije i post-Cloud doba.

Direktor kompanije Majkrosoft Srbija Milan Gospić je uz osvrt na ova ključna obeležja nove ere digitalizacije otvorio važna pitanja potencijala Srbije kao "Digital hotspot" središta u regionu i IT industrije Srbije kao glavnog pokretača ove ideje.

Na pitanja kako se u eri promena menjamo na bolje, gde je mesto Srbije u regionalnim okvirima, šta možemo da naučimo od najbližeg okruženja, a šta okruženje od nas, govorio je v.d. generalnog direktora Majkrosofta za region, od 24 zemlje kome pripada i Srbija, Alfredo Giannattasio.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Godfri: Srbija postigla uspeh u oblasti digitalizacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2021

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je danas, na konferenciji Sinergija 21, da je Srbija postigla uspeh u oblasti digitalizacije, e-Uprave i tehnološkog razvoja.E-uprava, klaud servisi, regionalni tehnološki centar, pospešivanje IT bezbednosti i rad na digitalizaciji zdravstva i prosvete...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.