UNS i NUNS: Trifunović da se izvini novinarki RTS

Izvor: B92, 16.Okt.2019, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS i NUNS: Trifunović da se izvini novinarki RTS

UNS osudio, kako navodi, vulgarne i seksističke pretnje i uvrede koje su na Tviteru predsednik PSG Sergej Trifunović i istomišljenci uputili Oliveri Jovićević

UNS je zatražio da joj se Trifunović izvini.

"UNS ističe da uvrede Trifunovića predstavljaju radikalizaciju obračuna političara sa novinarima i poziva političke stranke, Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti i novinarske i nevladine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizacije čija je misija borba protiv nasilja nad ženama da stanu u zaštitu dostojanstva urednici emisije "Upitnik" na Radio-televiziji Srbije Olivere Jovićević", navedeno je u saopštenju UNS-a.

Trifunović je na Tviteru objavio da emisija koju Olivera Jovićević vodi postoji da ne bi radila na poziv, insinuirajući na prostituciju, kao i da će pokret na čijem je čelu kada dođe na vlast legalizovati prostituciju i omogućiti joj da radi svoj posao. Ispod te objave usledilo je više uvredljivih pretnji.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) takođe je osudilo uvrede koje je predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović preko Tvitera uputio novinarki Radio-televizije Srbije Oliveri Jovićević.

"Trifunović je u svojoj objavi nedvosmisleno insinuirao da je voditeljka emisije 'Upitnik' prostitutka, što nikako ne priliči nekome ko vodi građansku političku partiju i pledira da vodi i državu", ističe se u saopštenju tog udruženja.

Kako su ocenili, neprofesionalizam i neznanje novinara podložni su kritici i postoje mehanizmi da se ukaže na ostrašćenost ili propagandnu delatnost medijskih radnika, ali su nedopustive seksističke ili bilo kakve druge uvrede i nipodaštavanja u javnom prostoru, a naročito tim metodama ne bi smeli da se služe političari i javni funkcioneri.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković oštro je osudila, kako kaže, kranje uvredljiv komentar koji je Sergej Trifunović napisao na račun novinarke RTS Olivere Jovićević.

Ona je u saopštenju koje je dostavljeno medijima upozorila da učestale seksističke opaske, uvrede i omalovažavanje žena pokazuju da kod pojedinaca postoji odsustvo svesti o odgovornosti za javno izgovorenu reč.

"Diskriminacija po bilo kom osnovu je zabranjena zakonom, a političari imaju posebnu odgovornost i nedopustivo je da iznose bilo kakve diskriminatorne, uvredljive i omalovažavajuće stavove", navodi Poverenica.

Janković napominje da su novinari zbog svog posla češće izloženi neargumentovanoj i neprimerenoj kritici, a posebno novinarke koje se, kako navodi, svode na seksualne objekte i izložene su seksističkim, mizogenim i uvredljivim kvalifikacijama.

Radio televizija Srbije (RTS) poručila je danas je lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović svojom objavom o urednici emisije Upitnik Oliveri Jovićević dao potpuno novi smisao izrazima "prostakluk i odvratanost", i da je zajedno sa onima koji su ga podržali otišao "čak ispod nivoa primitivizma".

"Za 16 godina koliko postoji emisija Upitnik bilo je pokušaja da se ova emisija zabrani, bilo je uvreda i nezadovoljstva od strane mnogih politički aktera, ali nikada se nije tako daleko zaplivalo u prostakluku kao što je to sada učinio Trifunović", navodi se u saopštenju RTS-a.

RTS navodi da ne traži nikakvo izvinjenje od onih kojima je jedan tvit dovoljan da "zasijaju svojim prostaklukom", jer je tražiti tako nešto "potpuno besmisleno".

"Umesto poziva na izvinjenje, RTS moli sve učesnike ovakvih i sličnih emisija, ali i one koji bi da se bave dijalogom na javnoj sceni, da se pre svega verbalno 'razoružaju'", piše u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Sergej Trifunović

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.