Trifunović pozvao EU da bude medijator u pregorovima za fer izbore

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Avg.2019, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trifunović pozvao EU da bude medijator u pregorovima za fer izbore

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović pozvao je predsednika Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera da bude medijator u pregovorima za fer izbore u Srbiji.

Trifunović je u otvorenom pismu pozvao Mekalistera da pod patronatom Evropske unije organizuje dijalog predstavnika vlasti i opozicije iz Srbije, uz učešće civilnog društva i novinarskih udruženja, kako bi se došlo do dogovora o realnom okviru u kom bi bili >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << održani izbori 2020. godine.

Predsednik PSG-a je u pismu podsetio da bi redovni parlamentarni izbori u Srbiji trebalo da se dogode 2020. godine, ali da u poslednjih nekoliko nedelja većina opozicionih stranaka ozbiljno razmatra bojkot ovih izbora, pošto ne postoje uslovi da oni budu fer i pošteni.

"PSG razume da je učešće na izborima i kasnije u parlamentu kamen temeljac demokratskog društva, i mi ćemo se boriti za izborne uslove do samog kraja. Mi smo uzeli učešće u okruglim stolovima na kojima su razgovarali vlast i opozicija, ali ovi razgovori nisu doveli ni do kakvog napretka i upitno je da li će se više i organizovati", naveo je Trifunović.

On smatra da bi medijacija Mekalistera bila značaj korak u prevazilaženju trenutne krize i ocenjuje da bi kao u slučaju Severne Makedonije institucije EU morale biti spremne da rade sa strankama, da osiguraju punu primenu svih dogovora koji bi bili postignuti.

"Takođe, želimo da podignemo pažnju o potrebi za izveštajem koji bi javno i direktno ukazao na probleme u sistematskim problemima u vladavini prava. 'Pribe izveštaji' su se u Severnoj Makedoniji pokazali kao dobar korak u usvajanju preporuka i poboljšanju kako vladavine prava tako i boljih izbornih uslova", napisao je Trifunović.

Pošto su se sve velike vladajuće i opozicione stranke saglasile za pristup Srbije u Evropsku uniju, po oceni Trifjunovića "jedino što ima smisla" je da pristanu na ovaj format u kom bi EU bila medijator koji bi pomogao da se izbegne ozbiljna politička kriza.
Pogledaj vesti o: Sergej Trifunović,   Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Trifunović pozvao EU da bude medijator u pregorovima za fer izbore

Izvor: Beta, 25.Avg.2019

Predsednik Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Sergej Trifunović pozvao je predsednika Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera da bude medijator u pregovorima za fer izbore u Srbiji.Trifunović je u otvorenom pismu pozvao Mekalistera da pod patronatom Evropske unije organizuje...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.