Prolaznik udario Trifunovića, uhapšene dve osobe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2020, 16:47

Prolaznik udario Trifunovića, uhapšene dve osobe

U Ulici kneza Mihaila u Beogradu danas je došlo do narušavanja javnog reda i mira, nakon čega je policija privela dve osobe, saopštio je MUP. Kako se sumnja, Ž. A. (1953) udario je zatvorenom šakom, nakon kraće rasprave, predsednika Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergeja Trifunovića, a potom je u drugom izolovanom incidentu, došlo do svađe između M. Đ. (1955) i Trifunovića, bez fizičkog kontakta, saopštio je MUP. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Policija je sprečila veće incidente i odmah privela dvojicu muškaraca i o svemu obavestila nadležno tužilaštvo, koje će odlučiti o daljem toku postupka.

Lider PSG Sergej Trifunović napadnut je ispred restorana "Ruski car" u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu tokom skupljanja potpisa za predstojeće izbore, javila je televizija N1.

Kako se navodi, nepoznati čovek je provocirao Trifunovića pitanjima "Ko ovo plaća" i onda ga je u jednom trenutku udario u lice.

Član Predsedništva PSG Petar Miletić, potvrdio je i da je policija, koja je bila u blizini, privela napadača, a da će advokat Pokreta slobodnih građana podneti prijavu protiv počinioca.

Iz PSG su potvrdili da se Sergej Trifunović oseća dobro.

Trifunović je izjavio da današnji događaj, u kome ga je napao jedan od prolaznika, nije prva pretnja koju je ta stranka dobila od kada je počela da prikuplja potpise za izbore i rekao da opozicija koja bojkotuje izbore "crta mete na čelu članova te stranke".

"Šta se dešava. Ceo narativ dela opozicije koja bojkotuje ka nama jeste da smo mi izdajnici, da smo prodane duše, plaćenici. Oni rade isto ono što rade Informer i Pink. Crtaju mete na našem čelu i onda naravno dolazi do ovakvih slučajeva", rekao je Trifunović za televiziju Al Džazira Balkans.

Govoreći o incidentu, Trifunović je rekao da se desio nakon što ga je čovek pitao ko je platio šator ispred koga se prikupljaju potpisi, na šta mu je Trifunović rekao da je šator platio (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić, a ozvučenje lider SzS Dragan Đilas, nakon čega ga je mušskarac udario u potiljak.

Došlo je, kako kaže, do koškanja, prilikom čega su muškarca i Trifunovića razdvojili prisutni članovi stranke.

On je dodao i da je nakon toga biciklista koji već danima vređa članove PSG koji u centru grada prikupljaju potpise, izvadio šrafciger na njega. Napadače je privela policija, a Trifunović je najavio da će podneti krivične prijave zbog ovog događaja.

PSG: Borimo se protiv onih koji guraju u nasilje

PSG saopštio je da osuđuje nasilno ponašanje i političku praksu koja "tendenciozno ljude gura van granica razumnog ponašanja u nasilje".

"Naš je cilj da se borimo za ozdravljenje politike u Srbiji, kao i za pravno procesuiranje onih koji su odgovorni za ovakvo stanje u društvu", rekao je Trifunović i dodao da mu je krivo kada se takve situacije dogode.

Istovremeno, on je pozvao građane da dođu do Knez Mihajlove da ili daju potpis ili da se upoznaju sa stavovima stranke.

1od5 miliona:Napad posledica etiketiranja neistomišljenika

Pokret "1od5 miliona" osudio je današnji fizički nasrtaj na predsednika PSG Sergeja Trifunovića i smatra da je za njega odgovorna kako vlast, tako i "neodgovorni deo opozicije".

Pokret navodi da je napad na Trifunovića posledica podela u društvu i huškanja građana jednih na druge, te ističe da je ukazivao na opasnost od etiketiranja političkih neistomišljenika.

Oni upozoravaju na opasnost od još većeg nasilja ukoliko, kako kažu, akteri na političkoj sceni ne odustanu od takvog načina ponašanja.

UDS osuđuje napad na predstavnike PSG

Ujedinjena demokratska Srbija (UDS) osudila je danas napad na predstavnike PSG i nasilje koje je pratilo današnju akciju skupljanja potpisa tog pokreta u centru Beograda.

"Svaki napad i pretnja, svako optuživanje za izdaju i fabrikovane tenzije, kao i verbalna i fizička agresija kojom je natopljen naš politički život, prestravljuju građane Srbije koji žele normalno da žive, normalno da glasaju i mirno učestvuju u političkom životu", saopštila je UDS.

U saopštenju se ističe da UDS ni u ovoj kampanji, ni u svom delovanju nikada neće prihvatiti bilo koji oblik nasilja i agresije, a građane Srbije poziva da u politici slobodno izraze svoj stav, i u ovoj izbornoj kampanji i na dan izbora 21. juna.

SSP i NS osudile napad na Trifunovića

Opozicione Stranka slobode i pravde (SSP) i Narodna stranka (NS) osudile su fizički napad na predsednika PSG Sergeja Trifunovića, koji se dogodio danas u centru Beograda.

Trifunović je, inače, za napad optužio pristalicu upravo tog dela opozicije koji zagovara bojkot.

SSP u saopštenju pak konstatuje da je za atmosferu nasilja i mržnje odgovorna vlast, te poziva sve aktere na političkoj sceni da spuste strasti i retoriku i na taj način doprinesu normalnosti u Srbiji.

Narodna stranka je zatražila da se odgovorni za ovaj incident procesuiraju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.