Izvor: Blic, 10.Dec.2016, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto ovog psa imaju Seka Aleksić, Jelena Karleuša, Ana Nikolić, Zorannah?

U Srbiji su poslednjih godina sve popularniji, naročito među poznatima. Ponosne vlasnice pomeranaca su Ivana Španović, Vesna Čipčić, Seka Aleksić, Jelena Karleuša, Ana Nikolić, Anabela Atijas, Zorannah... Pomeranski špic po imenu Bu učinio je da ceo svet zna za ovu rasu. Ipak, o njegovim osobinama i potrebama i dalje se ne zna mnogo.

U vreme interneta nije tako teško doći do famoznih 15 minuta slave, ali ova internet senzacija traje već godinama. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Više od pola decenije, ako u internet pretraživač na bilo kom jeziku ukucate "najslađi pas na svetu", bićete zatrpani njegovim slikama. Na društvenim mrežama ima pratilaca skoro koliko sestre Kardašijan, po njegovom liku prave se plišane igračke. Naravno, njegovo ime je Bu i učinio je da svi na svetu saznaju za pomerance, piše sajt MAGAZIN PAS. Ipak, iako je gotovo svako dete na bilo kom delu planete na kojem je dostupan internet poželelo da ima pomeranca za ljubimca, o ovoj rasi se zapravo ne zna mnogo.

Reč je o psu tipa špic, koji je dobio ime po regionu Pomeranija koji je nekada pripadao Nemačkoj, a danas najvećim delom pripada Poljskoj. Potomak je i blizak rođak krupnijeg nemačkog špica, a u nekim zemljama poznat je kao patuljasti špic.

Kao i svi psi tipa špic, potiču od krupnih radnih pasa iz arktičke oblasti koji su korišćeni u lovu, kao čuvari, pa čak i za nošenje tereta. Sam naziv "špic" potiče od nemačke reči koja označava nešto šiljasto, a dobili su ga zahvaljujući svojoj špicastoj glavi nalik na lisice.

Mocartov ljubimac

Zabeleženo je da je čuveni renesansni slikar Mikelanđelo imao pomeranca koji je bio uz njega dok je oslikavao svod Sikstinske kapele. Isak Njutn imao je pomeranca po imenu Dijamant. Ženku ove rase imao je i Mocart, a Šopen je bio toliko oduševljen pomerancem svoje devojke da mu je posvetio jedan valcer koji je komponovao.

Rasa je prvi put stekla široku popularnost u 18. veku kao omiljeni ljubimac kraljevskih porodica. Vek kasnije, svetsku slavu donela im je kraljica Viktorija.

Ime kraljičinog ljubimca bilo je Marko, pošto ga je nabavila 1888. godine u Italiji. Pored njega tada je iz Firence donela još tri šteneta ove rase, ali je Marko ipak dostigao najveću slavu i osvojio trofeje na svim izložbama pasa u Engleskoj tog vremena. Marko je bio posebno mali primerak pomeranca zbog čega su veliku popularnost dobile upravo sićušne varijacije ovog psa. Odgajivači pasa u Engleskoj, želeći da imitiraju kraljicu, počeli su da uzgajaju još manje pomerance. Samo tokom (istina, ne tako kratkog) života kraljice Viktorije prosečna veličina ove rase smanjila se za 50 odsto.

Današnji pomeranci imaju između dva i 3,5 kilograma, a visoki su do 28 centimetara. Imaju prepoznatljivo pufnasto, debelo krzno koje može biti u čitavom spektru boja. Britanska kraljica imala je riđeg, a danas su najčešći narandžasti, crni ili krembeli.

Nega dlake nije teška, ali trebalo bi ih češljati svakog dana da se održi kvalitet krzna, kao i zbog toga što je reč o psima koji se puno linjaju. Treba ih šišati najmanje jednom u dva meseca.

Prvi kinološki klub koji se bavio pomerancima osnovan je 1891. godine u Engleskoj, a ubrzo su ustanovljeni i prvi standardi rase. Prvi pomeranac u Americi registrovan je 1898, a rasa je priznata dve godine kasnije.

Veseli, ali posesivni

Pomeranci su obično veoma prijateljski raspoloženi, razigrani i živahni, ali često agresivni prema drugim psima pred kojima nastoje da se dokažu. Uvek su na oprezu i svesni su svake promene u svojoj okolini, na šta po pravilu odgovaraju lajanjem. Nažalost, neprestano lajanje im često može postati loša navika. Generalno su vrlo inteligentni, lako se obučavaju, ali ako nisu dobro trenirani zbog svoje sklonosti da budu u centru pažnje lako mogu postati agresivni. Ako steknu utisak da oni vode glavnu reč i da su važniji od svog gazde, nikad više nećete uspeti da ih vaspitate i naterate da budu poslušni. Zato je veoma važno vaspitavati ih od prvog dana, biti dosledan u obuci, ne dozvoljavati im da budu posesivni s igračkama i drugim stvarima, i kontrolisati njihovo lajanje. Važno je da vlasnik nikad ne izgubi iz vida da, iako definitivno izgledaju tako, pomeranci nikako nisu igračke. Upravo zbog toga, pomeranci nisu dobar izbor za porodice sa suviše malom decom koja su sklona da ih tretiraju kao plišane lutke, grle ih i gnjave, na šta oni mogu da reaguju veoma loše.

Vlasnici pomeranaca moraju da budu posebno pažljivi prema svojim ljubimcima jer je reč o veoma osetljivim i krhkim psima. Možete ih ozbiljno povrediti ukoliko ih slučajno zgazite, a opasnost predstavljaju i drugi psi koji ih mogu napasti. Zato ih ne treba gubiti iz vida i ne ostavljati ih bez nadzora u parku ili na ulici.

Očekivani životni vek pomeranca je između 12 i 16 godina, a dobra stvar je što nemaju velikih urođenih zdravstvenih problema. Ako ih dobro pazite i kvalitetno hranite, ne morate puno da brinete za njihovo zdravstveno stanje. Usled lošije higijene moguće je da dođe do nevolja sa zubima, ušima ili očima. Zbog urođenih predispozicija da rano ostanu bez zuba, stručnjaci obično savetuju da se pomerancima daje suva hrana. Mogu ih mučiti i problemi sa sluhom i srcem.

Iako su veoma energični, nije im potrebno puno vežbe, piše sajt MAGAZIN PAS. Dovoljno je da ih jednom dnevno izvedete u šetnju ili da ih pustite da slobodno trčkaraju u nekom ograđenom ili zatvorenom prostoru. Ovi sićušni psi poznati su i po tome da imaju najmanja legla i da ženka retko rađa više od dva šteneta.

Boo

Čuveni Bu svetsku slavu stekao je zahvaljujući slučajnosti. Jednog dana je u igri toliko zamrsio svoje dugo krzno, da vlasnici nisu imali šta da urade osim da ga ošišaju. Tako mu je ostala čupava glava, a gotovo obrijano telo. Prizor je bio toliko simpatičan da su ga slikali i podelili fotografiju na društvenim mrežama. Slika je postala hit, a Bu neviđeno popularan. Vlasnici su čak napisali i dve knjige o njegovim avanturama koje su prevedene na deset jezika.

Da li ste znali…

Pomeranci su već dugo među dvadeset najpopularnijih rasa u Americi, obično pri dnu te tabele. Međutim, daleko su popularniji u velikim gradovima poput Los Anđelesa, Detroita i Sijetla, gde su među prvih deset. U Honoluluu, prestonici Havaja, pomeranci su treća najpopularnija rasa.

Pomeranac je pravi izbor za vas ako želite psa koji je:

Izbegavajte pomerance, ako ne želite da se nosite sa:
Pogledaj vesti o: Seka Aleksić,   Jelena Karleuša,   Ana Nikolić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.