UN šalje još vojnika na Haiti

Izvor: B92, Beta, 19.Jan.2010, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN šalje još vojnika na Haiti

Beograd -- Savet bezbednosti UN odobrio je slanje dodatnih 3.500 vojnika i policajaca svojim bezbednosnim snagama na Haitiju.

Helikopteri su se spustili blizu razrušene predsedničke palate u Port o prensu, i veliki broj amerčkih vojnika se iskrcao kako bi obezbeđivali obližnju bolnicu. Nedelju dana posle zemljotresa, trupe UN i američke vojske ubrzali su podelu vode i hrane i iz vazduha bacaju na desetine hiljada paketa, ali je to i dalje nedovoljno.

Spasilačke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ekipe i dalje tragaju za preživelima u ruševinama. Ali, najveći problem i dalje je ulično nasilje.

Zbog toga će Na Haiti pored 7000 vojnka UN-a biti poslato još 3500 vojnika, jer su oni potrebni na svakom mestu gde se dele hrana i voda.

"Dva glavna problema, distribucija pomoći i bezbednost, na Haitiju su povezana. U trenutku kada podelimo pomoć, velike su šanse da će biti incidenata", rekao je general Floriano Peiksoto, komadant snaga UN-a na Haitiju.

"Ovo je operacija koju mi u vojsci zovemo čvrsta, ruka, prijateljska pomoć. Mi patroliramo i kontrolišemo najugroženije predgrađe Site Solei. Delimo proteinske biskvite i vodu, koja najviše nedostaje", rekao je Marčelo Jamada, mirovanjak UN-a iz Brazila.

Očajni Haićani na sve načine pokušavaju da dođu do vode, jer posle više od nedelju dana, veliki broj povređenih može da umre od dehidracije i bolesti povezane sa nedostatkom pitke vode, ali i hrane i lekova.

Na ulicama je haos, krade se sve što postoji.

Mnogi iz Porto Prensa odlaze u unutršanjost, u sela, gde će lakše naći hranu i smeštaj.

"Moja kuća se srušila, deca i ja nemamo gde da spavamo", rekla je jedna žena.

Humanitarne organizacije procenjuju da je nakon ovog zemljotresa više desetina hiljada dece ostalo siročad.

Španija, Holandija, Francuska, Velika Britanija i SAD odlučile da ubrzaju prebacivanje dece za koje je postupak usvajanja završen.

Lažni sajtovi prikupljaju novac za pomoć Haitiju

Na žalost, zemljotres na Haitiju mnogim prevarantima poslužio je kao mamac za potencijalne žrtve preko interneta.

Jedna danska kompanija koja se bavi bezbednošću interneta otkrila je više od 250 sajtova koji, lažno se predstavljajući da prikupljaju novac za pomoć stanovništvu Haitija, u stvari uzimaju novac za sebe.

Tri najčešća oblika prevare su: slanje takozvanih spem mejlova s pozivom da date donaciju, zatim sajtovi na kojima nema nikakvih informacija o kontaktu i sajtovi koji vas za plaćanje upućuju na anonimne servise za transfer novca.

Slične prevare dešavale su se i posle cunamija na Tajlandu 2004. i posle uragana Katrina u Nju Orleansu 2005. godine.

"Ovaj sajt ima samo jednu svrhu. To je u stvari fasada. Kad skrolujete tekst u pokušaju da pročitate kako da donirate novac, vidite da je ostatak strane nefunkcionalan. Ako klikneta na OK, dobićete poruku da vam je kompjuter zaražen virusom i da treba da platite 40 dolara za popravku", kaže Peter Kruse, tehnički menadžer danske kompanije CSIS.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.