Raste broj žrtava zemljotresa

Izvor: B92, Beta, 11.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj žrtava zemljotresa

San Hoze -- Crveni krst je saopštio da je bilans jakog zemljotresa koji je u četvrtak pogodio Kostariku dostigao 18 mrtvih i 56 nestalih.

Vlasti štetu od zemljotresa procenjuju na stotine miliona dolara. Povređeno je više od 90 ljudi, a oko 1.400 je u privremenom smeštaju. U epicentralnom području kraj vulkana Poas stotine seljaka su i dalje odsečene od sveta i ne zna se tačno kakvo je tamo stanje.

U subotu su akciju spasavanja nastavili i vojni helikopteri iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kolumbije i SAD koje su poslale i hitnu finansijsku pomoć, ali samo 50.000 dolara.

Turističke agencije uveravaju da će helikopteri spasti i stotine stranih turista blokirane u području pogođenom zemljotresom.

Mada je vulkan Poas napukao zbog zemljotresa i iz njega izlazi više gasa nego ranije, vulkanolozi smatraju da je erupcija "malo verovatna".

Zamljotres koji je pogodio najnapredniju poljoprivrednu i turističku oblast Kostarike, uništio je ili teško oštetio jednu hidrocentralu, hotele, puteve, mostove, čak i poljoprivredne kulture.

Turizam Kostariki donosi oko 20 odsto deviza, ili oko dve milijarde dolara prošle godine.

Više od 50 hotela, rstorana i drugih turističkih obejkata u regionu vulkana Poas je sada zatvoreno.

Zmljotres od 6,2 stepena Rihterove skale je u četvrtak pogodio centralni deo Kostarike, a povređenih i štete je bilo i u glavnom gradu, San Hozeu.

Zemljotres je u seoskim područjima izazvao odrone i uništio autoput nedaleko od nacionalnog parka u kojem je vulkan Poas.

Epicentar zemljotresa je bio oko 30 kilometara od San Hozea, na dubini od 35 kilometara, saopštio je Američki geofizički institut.

Zemljotres od 6,0 do 6,9 stepeni po Rihterovoj sali se smatra jakim. Može biti razoran u naseljima na udaljenosti od 160 kilometara od epicentra. Godišnje se u svetu dogodi prosečno po 120 zemljotresa te jačine.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.