Panika u Sarajevu zbog vulkana

Izvor: Politika, 01.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Panika u Sarajevu zbog vulkana

Posle nekoliko uzastopnih zemljotresa aktuelizovane stare i ničim potkrepljene priče da je potres izazvao „vulkan u dubini Trebevića”

Sarajevo – Mnogi građani Sarajeva, koje su uznemirila dva zemljotresa, prvi je registrovan u ponedeljak u 15.27 časova u podnožju Jahorine, a drugi u noći između ponedeljka i utorka, u 3.46 časova, na području planine Ozren, i juče su strahovali od novog potresa. Uplašene ljude nisu ohrabrile ni tvrdnje seizmologa da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su „male šanse da se ponovi još jedan zemljotres na ovom području”.

Već u jutarnjim časovima na ulicama se mogao videti neuobičajeno veliki broj šetača, na svakom mestu se razgovaralo samo o zemljotresu, a neki su komentarisali i sliku sa Pala od preksinoć, kada se većina stanovnika ovog grada podno Jahorine, u iščekivanju novog potresa, okupila na šetalištu „Promenada”.

„Nisam prošlu noć smela zaspati, ja sam doživela šok, zgrada u kojoj stanujem se tresla, prvo je pao sat sa zida, a onda su popadale i neke ukrasne figure koje su bile na jednoj komodi. Skočila sam iz kreveta i onako izgubljena i zbunjena uletela sam u dečiju sobu i, bukvalno, svojim telom zaštitila dete”, priča Paljanka Stanojka Spasojević koja kaže „bilo, ne ponovilo se”.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda zemljotresi su izazvali manje materijalne štete, u epicentralnom području zabeležene su pukotine na zidovima objekata, iz sistema je ispalo nekoliko trafo-stanica na području kantona Sarajevo tako da je bez električne energije ostao jedan broj većih gradskih naselja.

Dodatni strah kod Sarajlija izazivaju i spekulacije da je potres izazvao „vulkan koji je proradio u dubini Trebevića” i koji bi, prema nagađanjima, „mogao, bukvalno, zbrisati Sarajevo”. Postojanje vulkana iznad Sarajeva, naravno, nikad nije službeno potvrđeno, ali pojedinci, koji se pozivaju na priču svojih predaka, tvrde da se „lava nekad slevala niz Trebević i da je ostavila trag koji je i dan-danas uočljiv”.

Međutim, zvanična statistika govori da na teritoriji Sarajeva seizmološki aparati gotovo svakodnevno beleže zemljotrese koji se i ne osete, jer su intenziteta manjeg od tri stepena Merkalijeve skale. Epicentralna područja ovih potresa su Pale, Prača, Hrasno, Trebević, Vučja Luka i Vogošća. Od 1900. godine, od kada se na ovom području zemljotresi instrumentalno registruju, zabeleženo je 74 potresa čija magnituda je bila preko tri stepena Rihtera, ili intenziteta većeg od pet stepeni Merkalijeve skale. Ti zemljotresi su izazvali veće materijalne štete , ili su odneli ljudske živote.

U Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda kažu da redovno prate situaciju, ali isto tako priznaju da se samo na osnovu praćenja ne mogu davati bilo kakve prognoze.

Davor Kovačević

[objavljeno: 02/04/2009]
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.