Zemljotres u Indoneziji: Više od hiljadu poginulih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2009, 02:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemljotres u Indoneziji: Više od hiljadu poginulih

UJEDINJENE NACIJE - U zemljotresu koji je pogodio indonežansko ostrvo Sumatra poginulo je najmanje 1.100 osoba, rekao je danas pomoćnik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Džon Holms.

"Prema poslednjim podacima koje imamo, bilans žrtava je dostigao 1.100 osoba", rekao je Holms na konferenciji za novinare.

Prema prethodnom bilansu, u zemljotresu je poginulo 770 osoba.

Holms >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji je i koorinator UN za pomoć u vanrednim situacijama, rekao je da strahuje da bi broj žrtava mogao biti veći.

Spasilački napori da se pronađu preživeli i raščiste ruševine nakon jučerašnjeg potresa tla jačine 7,6 stepeni otežani su kišom, nedostatkom adekvatne opreme i klizištima.

U glavnoj gradskoj bolnici u Padangu, koja je takođe oštećena zemljotresom, nalazi se ogroman broj povređenih. Nema dovoljno lekova i osoblja.

Predsednik Indonezije Susilo Bambang Judhojono apelovao je danas na vladu da što hitnije dopremi pomoć žrtvama avionima ili brodovima, s obzirom da su glavni zemni putevi presečeni ili teško oštećeni, a klizišta su dodatni problem.

Vlada je odblokirala 26 miliona dolara na ime pomoći ugroženima, a neke zemlje, poput Japana i Švajcarske su najavile da šalju ili su već poslale ekipe specijalista za pomoć u katastrofama.

Komunikacija se vrlo teško odvija na svim nivoima, nema struje, u mnogim delovima ostrva nema vode ni hrane.

Jutros je Sumatru pogodio novi jak zemljotres jačine 6,8 stepeni.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.