Mediji napravili veću paniku nego potresi

Izvor: Blic, 01.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji napravili veću paniku nego potresi

SARAJEVO - „Zemljotres registrovan u noći između ponedeljka i utorka, u 3,46 časova, na području planine Ozren, severoistočno od Sarajeva, nema nikakvu uzročno-posledičnu vezu sa zemljotresom registrovanim u ponedeljak u 15,27 časova na istočnom području Sarajeva u podnožju Jahorine", izjavio je za „EuroBlic" seizmolog Ivan Brlek.



Prvi potres bio je umerene jačine, s magnitudom u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hipocentru od 3,3 Rihtera i intenzitetom u epicentru pet stepeni Merkalijeve skale, a drugi, nešto jači, s magnitudom 3,8 Rihtera i intenzitetom šest stepeni Merkalijeve skale. Osim što je uznemirio građane, potres u rano jutro izazvao je manje materijalne štete.

- U epicentralnom području zabeležene su pukotine na zidovima objekata, imamo informacije da su građani prijavili prevrtanje stvari s polica u kućama, a došlo je i do isključenja trafo-stanica - rekao nam je Brlek. U „Elektrodistribuciji" Sarajevo su potvrdili da je juče u ranim jutarnjim satima iz sistema ispalo nekoliko trafo-stanica na području Kantona Sarajevo, tako da su bez električne energije ostali delovi većih gradskih naselja u Sarajevu: Širokača, Ciglane, Skenderija, Velešići, Grbavica, Dobrinja i Jošanica.

- Zemljotres je prouzrokovao i požar u transformatorskoj stanici 110/10 kV Azići, pa su bez električne energije ostali lokaliteti Stupa, Otesa, Ilidže i Rajlovca - saopštila je „Elektrodistribucija" Sarajevo.

U toku jučerašnjeg dana dežurne ekipe su radile na otklanjanju kvarova postepeno normalizujući napajanje električnom energijom u svim opštinama Kantona Sarajevo.

- U Centru za seizmologiju redovno pratimo situaciju, ali samo na osnovu praćenja ne možemo davati bilo kakve prognoze. Mogu jedino reći da se, statistički govoreći, ne očekuje novi potres, to jest da su male šanse da se ponovi još jedan zemljotres na ovom području - izjavio je seizmolog Ivan Brlek.

Statistika takođe govori da na teritoriji Sarajeva seizmološki aparati gotovo svakodnevno beleže zemljotrese koje i ne osetimo, intenziteta manjeg od tri stepena Merkalijeve skale. Epicentralna područja ovih potresa su Pale, Prača, Hrasno, Trebević, Vučja Luka i Vogošća. Snažniji zemljotresi su relativno retki. Od 1900. godine, od kada se na ovom području zemljotresi instrumentalno registruju, zabeleženo je 74 zemljotresa čija magnituda je bila preko tri stepena Rihtera ili intenzitet veći od pet stepeni Merkalijeve skale.To su zemljotresi koji su izazvali materijalne štete ili su odneli ljudske živote.

Uputstvo Civilne zaštite građanima

Uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo saopštila je preporuke građanima za postupanje u slučaju zemljotresa. Građanima se savetuje da pre zemljotresa odrede u kući ili stanu jedno bezbedno mesto u većoj prostoriji. Od njih se očekuje da znaju gde su glavna sklopka za struju i glavni ventili za plin i vodu te kako se oni zatvaraju. Treba da pripreme bateriju, radio i torbicu za prvu pomoć i uvek imaju određene zalihe hrane. Za vreme zemljotresa treba sačuvati prisebnost duha i ne paničiti. U uputstvu je navedeno i to da građani, ako se zateknu u nižim prostorijama, pri prvim podrhtavanjima izađu iz njih na slobodan prostor, udalje se od stabala, uličnih svetiljki, električnih kablova i građevina, a ukoliko se zateknu na višim spratovima, treba da se sklone pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutarnji ugao prostorije, ispod stola, te rukama zaštite oči, odmaknu se što dalje od staklenih površina i pregradnih zidova.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Panika u Sarajevu zbog vulkana

Izvor: Politika, 01.Apr.2009

Posle nekoliko uzastopnih zemljotresa aktuelizovane stare i ničim potkrepljene priče da je potres izazvao „vulkan u dubini Trebevića” ..Sarajevo – Mnogi građani Sarajeva, koje su uznemirila dva zemljotresa, prvi je registrovan u ponedeljak u 15.27 časova u podnožju Jahorine, a drugi...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.