Izvor: RTS, 03.Avg.2020, 09:03

Štrbac za RTS: Odlazak Miloševića u Knin priznanje zvaničnog narativa Hrvatske o Oluji

Predsednik "Veritasa" Savo Štrbac rekao je za RTS da bi odlazak Borisa Miloševića u Knin značio da on priznaje zvanični narativ hrvatske države o "Oluji". U Kninu neće biti komemoracije već slavlje, a Milošević ne ide da progovri neku reč, istakao je Štrbac.
U utorak se navršava 25 godina od kako je počela akcija "Oluja" u kojoj je iz Hrvatske za nekoliko dana proterano 250.000 Srba, a skoro 2.000 ubijeno. Stotine se i dalje vode kao nestali. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Svake godine "Oluju" u Hrvastkoj slave, a van nje Srbi odaju počast žrtvama.

Ove godine dodatna polemika se vodi i u vezi sa odlukom potpredsednika hrvatske vlade Borisa Miloševića iz srpske zajednice da prisustvuje proslavi "Oluje" u Kinu, u sredu 5. avgusta.
Zvaničani Zagreb pozdravlja tu odluku Borisa Miloševića da ide u Knin. 
Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsednik "Veritasa" Savo Štrbac je rekao da bi Miloševićev odlazak značio da on priznaje zvanični narativ hrvatske države o akciji "Oluja".
"Zvanični narativ, to je osnov - postoji deklaracija o Oluji iz 2006. godine, i tamo je rečeno i preneto u udžbnike i enciklopedije - da je akcija preduzeta da se povrati ustavno-pravni poredak Hrvatske, okupirano područje od lokalnih Srba, JNA koji su sprovodili velikosrpsku zločinačku politiku Slobodana Miloševića", istakao je Štrbac.
Dodaje da se u tom dokumentu navodi da je "Oluja" bila opravdana, neophodna i pravedna. 
"Mi imamo potpuno drugačiji narativ, Srbi koji su živeli u Republici Srpskoj Krajini i koji su prognani. Za nas je to zločinačka akcija koja je prognala preko 220.000 Srba za samo nekoliko dana - 1.872 je poginulih i nestalih, među njima je 65 odsto civila i 30 odsto žena", rekao je Štrbac.
Prema njegovim rečima, tri četvrtine civila je starije od 60 godina, a traže se 722 osobe, od toga 278 žena.
"Etničko čišćenje i više od toga" Naš narativ je da je to etničko čišćenje i više od toga, navodi Štrbac i ističe da "naš narativ nije samo srpski, imamo presudu Haškog tribunala u slučaju Gotovine, gde je rečeno da je Oluja združeni zločinali poduhvat, čiji je cilj bio da se prisilno i trajno isteraju Srbi sa područja Krajine".
Iako su generali oslobođeni u žalbenom postupku, tu definiciju nije niko sklonio, kaže predsednik "Veritasa".
Ante Gotovina će se inače obratiti u Kninu za dva dana. Štrbac podseća na izjavu Jadrnake Kosor koja je bila predsednik HDZ, koja kaže - neka Mološević pre odlaska u Knin kaže da Oluja nije etničko čišćenje i da se ogradi od izjave predsednika Vučića.
"Imamo presudu MSP i u toj presudi je rečeno da je Oluja etničko čišćenje, ali da ima elemente i genocida u objektivnom smislu", rekao je Štrbac.
Govoreći o tome šta bi Srbi koji žive u Hrvatskoj time dobili što Milošević ide u Knin, Štrbac kaže da on ne ide na komemoraciju.
U Kninu je slavlje a ne komemoracija"Ali u Kninu 5. avgusta nije komeoracija već slavlje. Milošević ne ide da progovri neku reč, pa da iznese priču. On ide tamo i šta će biti kao član Srbin kao fikus u vladi, njegovo prisustvo za nas Srbe znači da priznaje narativ službene države, da je akcija opravdana i legitimna, pravedna", istakao je Štrbac. 
Prema njegovim rečima, oni će ga tapšati po ramenu, i ko to ne priznaje neprijatelj je države.
Smatra da će Andrej Plenković dobiti mnogo političkih poena jer će sada dovesti do pomirenja Srba i Hrvata.
"Shvatam donekle i Miloševića, on sam priča o planskoj indokrinaciji prema omladini kroz školovanje, preko crkve, ulice, medija - ti ljudi su pod pritiskom po holivudskoj šemi, Hrvati su dobri, a Srbi su loši", istakao je Štrbac.
Osvrćući se na to da će ministar odbrane obići selo Grubore, gde su stradali srpski civili nakon Oluje, Štrbac kaže da je to neuporedivo.
"Nema pariteta, i Ivo Josipović je bio u Varivodima 2010. godine, ali zašto ucene", upitao je Štrbac.  
Pogledaj vesti o: Savo Milošević

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

(UŽIVO) 25 GODINA OD POGROMA SRBA: U Oluji je proterano više od 250.000 ljudi, zločin u Dvoru na Uni nikad nije rešen

Izvor: Kurir, 03.Avg.2020

U Hrvatskoj opštini Dvor, na reci Uni, danas se obeležava godišnjica progona i stradanja Srba tokom i posle vojno - policijske operacije Oluja, a predsednik te opštine Nikola Arbutina ukazuje i danas, dve i po decenije od tih događaja, da je za opstanak Srba u toj opštini i u Hrvatskoj uopšte...

Nastavak na Kurir...

"TO JE ZA NAS ZLOČINAČKA AKCIJA" Savo Štrbac protiv toga da Srbin bude na obeležavanju "Oluje" u Kninu

Izvor: Blic, 03.Avg.2020

Odlazak potpredsednik hrvatske Vlade Srbina Borisa Miloševića u Knin na obeležavanje 25 godina od akcije hrvatske vojske i policije "Oluja" značio bi da on priznaje zvanični narativ hrvatske države o "Oluji" kao opravdanoj, legitimnoj i pravednoj, izjavio je danas direktor "Veritasa" Savo Štrbac.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.